Teljes káoszt hozna az ötkulcsos áfa

2012.04.16. 07:56
Az áfarendszer ötkulcsossá tétele nemcsak azért értelmetlen, mert szöges ellentétben áll szja-szabályozásunk filozófiájával, hanem azért is, mert bevezetése teljes káoszt hozna már a besorolásoknál is.

A gazdasági miniszter után Orbán Viktor is beszélt arról, milyen jó lenne ötkulcsossá alakítani az áfarendszert − és kár, hogy az unió nem engedi. A miniszterelnök egy lapinterjúban sorolta fel az ötkulcsos áfa előnyeit. A kormányfő szerint az ország jövője azon múlik, hogy az emberek látják-e értelmét a munkájuknak és a több munkának. A társadalmi igazságosságot nem akkor kell számon kérni, amikor az emberek elvégzik a munkájukat és megkapják az azért járó jövedelmüket, hanem amikor elköltik azt.

Elviselhetetlen terhek

Az áfarendszer annál bonyolultabb, minél több kulcs van. Az ötféle kulcs eddig sosem látott terhet ró a vállalkozásokra − főleg azokra, amelyek mind az ötöt alkalmazni kénytelenek. Az pedig káoszhoz is vezethet, hogy mi szerint kerüljön adott termék egyik vagy másik kulcsba. A mostani rendszer is tartalmaz hajmeresztő példákat − a cukrászsütemények egyike kedvezményes, a másik nem, mert túl sok kakaó van benne, de eltérő adózású a helyben fogyasztás és az elvitel is. Ám annak meghatározása, mitől lesz egy autó drága, egy termék pedig luxus, szinte lehetetlen feladat.

Vagyis a kormány megmondja, mire jó költeni és mire nem − utóbbit magasabb kulccsal büntetné, ami a kereskedelmi szakemberek szerint a piacgazdasági elvektől kissé elrugaszkodott gondolkodásmód. A kormány szociális ködbe burkolja az alapvető élelmiszerek, a rezsiköltségek és a gyerekneveléssel kapcsolatos áruk alacsony kulccsal történő adózásának tervét, illetve a luxuscikkek − az ékszerektől a nagyon drága autókig − áfájának növelését. Kereskedelmi elemzők és adószakértők egybehangzó véleménye szerint az okfejtés nemcsak azért problémás, mert a gyereknevelés keretében támogatja az extra költéseket − például 250 ezer forintos babakocsi megvásárlását −, hanem mert például bünteti azt a négygyerekes családot, amely kénytelen hétszemélyes autót fenntartani.

A kormány szerint az egykulcsos szja beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s a társadalmi igazságosság elvét a fogyasztási adókban kívánja érvényesíteni. Mindez azért furcsa, véli adószakértők, mert az egykulcsos rendszer lényege épp az, hogy nem vesződik társadalmi igazságosztással. Egy kulcs van, azt fizeti mindenki, a szolidaritást adórendszeren kívül oldja meg. A szociális elemeket be lehet építeni az adózásba, ám akkor éppen a jövedelmet terhelő adóknál érdemes ezt megtenni − az áfakedvezményt pedig mindenki élvezi, annak semmi köze a társadalmi igazságossághoz.

Nem állja meg a helyét az az orbáni állítás, hogy az adózás arányos, vagyis egységes − mondja több szakember. A munkabér nem adózik egységesen, ez csak az szja-ra igaz − a megmaradt félszuperbruttó révén még az sem, a gyerekkedvezményről nem is szólva. A munkáltató igénybe vehet kedvezményt a szociális hozzájárulási adónál aszerint, hogy pályakezdőt vagy munkanélkülit foglalkoztat, az egyéni járulék pedig regresszív − azt a minimálbér másfélszerese után kell fizetni legalább, vagyis a minimálbéren az arányában magasabb. Az így eleve nem egységes rendszert ráadásul teljesen sutba vágja a bérkompenzációhoz kapcsolódó kedvezmény.