Milliárdos fürdőfejlesztést bukott Harkány

2012.04.19. 11:07
Elesett Harkány a 3,2 milliárd forintos gyógyturisztikai fejlesztéséhez remélt európai uniós támogatástól, mert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nem járult hozzá, hogy a város újabb haladékot kapjon a pályázati önerő bemutatásához – adta hírül az Új Dunántúli Napló és a Népszabadság csütörtökön.

Arra még van esély, hogy a gyógyfürdőkórház egyedül megvalósítsa a beruházás rá eső részét, mondta Farkas Tibor, a regionális fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója az Új Dunántúli Naplónak azt mondta. Az intézmény korábban jelezte, vállalná a fejlesztést, ehhez az önerő is rendelkezésére áll. Az ügyvezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy lesz még pályázati kiírás, amelyen Harkány újra indulhat, és mivel nincs feketelista elbukott pályázatok miatt, azon akár a korábbinál kedvezőbb feltételek mellett nyerhet is a baranyai fürdőváros.

Az önkormányzat a fürdővel és a kórházzal közösen tervezi az összesen 3,2 milliárd forintos, az Európai Unió által 1,5 milliárd forinttal támogatott beruházást, idézi fel a Népszabadság. Ennek eredményeként a fürdőben komoly fejlesztésekre nyílna lehetőség, a kórház 90 ágyas, magas szintű szolgáltatásokat nyújtó épületszárnnyal bővülne, és megszépülne a város központi sétánya. A kivitelezéshez azonban csak a kórházra eső önrész biztosított, a többit a fürdőrészvények egy részének eladásából szeretné előteremteni az évi 1,5 milliárd forintból gazdálkodó, 5 milliárd forint hitelállománnyal küszködő önkormányzat.

Korábban úgy tűnt, hogy az Aquaplus Kft. 851 millió forintért megvásárolja a fürdőt üzemeltető cég 35 százalékos tulajdonrészét, ám határidőre nem teljesített, ezért a helyi képviselő-testület március végén a Sa-Le Invest Kft.-vel kezdett tárgyalni, amely 1,3 milliárd forintot ajánlott a fürdő 51 százalékáért.

A fizetési határidő, és egyben az uniós pályázat Harkány kérésére meghosszabbított beadási határideje április 16-a volt, ám a pénz ezúttal sem érkezett meg. A Sa-Le Invest Kft. tulajdonosa, Leéb József, akinek főleg Törökországban vannak vállalkozásai, a lapnak azt mondta: Törökországból intézi a pénz átutalását, s napokon belül minden rendben lesz.

A Népszabadság forrásai szerint közben egy újabb, pécsi vállalkozói kör alkotta befektetői csoport is jelentkezett a részvényekért.