2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Percenként 2 forintos telefonadó jöhet

2012.04.23. 10:39 Módosítva: 2012.04.23. 10:46

A német Welt Online információi szerint a magyar kormány a jövőben percalapú adót akar kivetni a telefonbeszélgetésekre. Egy perc beszélgetés után 2 forintot számolnának fel. Ugyanilyen összeggel terhelnék az sms-eket is. Az új adót a telekom cégeknek kellene begyűjteni, majd továbbutalni. A cikk az internetezés tervezett adójáról nem ír.

Brüsszel még ezen e héten vizsgálatot indít a tervekkel kapcsolatban, írja a német lap. A cikk emlékeztet arra, hogy az országban jelenleg is van egy, a telekomszektort sújtó különadó, és hogy ezt az az évi 61 milliárd forintos telekomadót Brüsszel megtámadta, az ügy az Európai Bíróságon van.

A magyar kormány az új telefonos adóval mintegy 170 millió euró bevételre számít a Welt szerint; átszámolva ez 51 milliárd forintot jelent. Az adót várhatóan júliustól vezetik be, és a lap információi szerint nem meghatározott, egy vagy kétéves időszakra, hanem korlátlan időre szólna.

Jelentős piaci részesedése miatt az adó súlyosan érintené a Magyar Telekomot: a Deutsche Telekom leányvállalatának ügyfeleitől származna az adó fele. A cég a hétvégén nem kívánt nyilatkozni a nyilvánosságra hozott tervekről.

Magyarország  ezzel ismét kiélezi a  feszültséget az Európai Bizottsággal és a Telekom szolgáltatókkal. Úgy tűnik, a magyar kormány nem hátrált meg az eddigi brüsszeli ellenlépésektől, írja a német online lap.

A Napi Gazdaság értesülései szerint viszont csak hívásonként kellene 2 forintot fizetnünk, ami hozzávetőleg napi 5-10 hívással számolva évente 3600-7200 forintot jelentene a felhasználóknak. A német lap verziója tehát jobban fájna a hosszabban beszélőknek, utóbbi arányosan inkább a költségtakarékossági okokból több rövid hívást kezdeményezőket sújtaná.

Az internetadó és a telefonálást sújtó új adónemek bevezetéséről szóló hírek pénteken az Origo meg nem nevezett minisztériumi forrásokra alapozott cikke után terjedtek el. Az internetes újság szerint a Matolcsy György által vezetett NGM-ben már dolgoznak a telefon- és internetadó kivetésén, sőt az elkészült számítások szerint az új sarcból évi 40-50 milliárd folyhat be az államkasszába.

Derült égből a villámcsapásként érte a távközlési cégeket, hogy a kormány továbbra is megadóztatná őket, legalábbis szektorukat, még ha ezúttal már közvetlenül a felhasználókra vetnék is ki a sarcot. A kiszivárgott tervek szerint várt mintegy 50 milliárd forintos bevétel nagyjából megegyezik az Európai Unió által kritizált távközlési különadó összegével, ami évente 61 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.

Az ágazati adót 2010-ben vezették be, három éven át akarták kivetni a távközlési cégekre, és a kormány eddig nem jelezte, hogy meg kívánná hosszabbítani a hatályát – jövőre az eddigi ígéretek szerint a többi, a bankszektort és a kiskereskedelmi láncokat terhelő különadóval együtt eltűnne.