Brüsszel szerint tartható a három százalék alatti hiány

Portfolio
2012.05.11. 12:15

Idén 0,3 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság, jövőre pedig 1 százalékkal növekedhet, derül ki az Európai Bizottság péntek délelőtt megjelent prognózisából. A brüsszeli szakértők azzal számolnak, hogy idén 2,5 százalékra csökken a magyar költségvetés hiánya, míg jövőre is a fontos, 3 százalék alatti szint alatt maradhat a deficit, 2,9 százalékot valószínűsítenek.

A Bizottság számaiból kiderül, miközben szebbnek látják a magyar költségvetés helyzetét, rontották a magyar növekedési kilátásokat. Februárban 0,1 százalékos zsugorodást, tavaly ősszel pedig 1,7 százalékos növekedést vártak a magyar gazdaság idei teljesítményére, most pedig 0,3 százalékos recesszióval számolnak. A magyar államadósság csökkenhet, a tavaly év végi 80,6 százalékos szintről idén 78,5 százalékra, míg jövőre 78 százalékra csökkenhet a magyar adósságráta Brüsszel szerint.

Mint ismert, a magyar kormány a tavaly bejelentett első Széll Kálmán-terv 550 milliárdos korrekciót ígért 2012-re, amit a most áprilisban bemutatott a Széll Kálmán-terv 2.0 névre hallgató idei konvergenciaprogram további 155 milliárdos megszorítással egészít ki. Közben az idei költségvetésben végrehajtott pótlólagos intézkedések további 656 milliárdos kiigazítást jelentenek, amelyeket az év végi költségvetési újratervezés és a tartalékok zárolása mintegy 320 milliárddal fejelt meg. Vagyis az idei megszorítás ezermilliárdos nagyságrendű lesz, amihez jön még egy 400 milliárdos tétel 2013-ban. Mindezt azért, hogy kikerüljünk a Magyarország ellen nyolc éve folyó túlzottdeficit-eljárás alól, és ne bukjuk el a kohéziós források egy részét.

A kormány a Széll-terv 2.0-ban idén 0,1 százalékos növekedéssel számol, jövőre szerintük már 1,6 százalékkal bővül majd a GDP. Az államadósság számításaik szerint 2012-ben 78,4 százalékra csökken, a költségvetés hiánya pedig 2,5 százalék lesz, 2013-ra 2,2 százalék alá szorítjuk.

Az Európai Bizottság előreláthatólag május végén értékeli majd a Széll 2.0-t, az Európai Unió pénzügyminisztereinek a tanácsa (Ecofin) pedig június 22-én dönt arról, hogy a program elégséges-e ahhoz, hogy ne fagyasszák be a kohéziós forrásokat. A túlzottdeficit-eljárás hivatalosan azonban ekkor még nem zárulhat le, csak a jövő évi államháztartási adatok közzététele után. Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai frakcióülés után bejelentette, a jövő évi költségvetés fő számait még a nyári szünet előtt elfogadná a parlament, vagyis még az Ecofin döntése előtt bizonyítani szeretnék, hogy elkötelezettek a tervek megvalósításában.