Nem hoz csodát a nyári költségvetés

2012.05.15. 07:09

Nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az Index által megkérdezett költségvetési és makroelemzők annak, hogy a kormány idén már a nyári szünet előtt elfogadja a költségvetés fő számait. Mint ismert, a kormány rendszerint szeptember végén nyújtja be a költségvetési törvényt, a korábbi gyakorlattól eltérően azonban idén már a nyári szünet előtt, június elején elfogadná annak fő számait.

Ez a lépés inkább szimbolikus, részletes számokat, vagy olyan adatokat, amely megkötné a kormány kezét az őszi törvényalkotásban várhatóan nem közölnek majd, a cél inkább csak a Széll-terv 2.0-ban tett vállalások és tervek megerősítése lehet a piac és az Európai Bizottság felé, vélte az Indexnek az egyik kereskedelmi bank elemzője.

Az időzítés hátterében az áll, hogy az Európai Unió pénzügyminisztereinek a tanácsa (Ecofin) június 22-én dönt arról, hogy a program elégséges-e ahhoz, hogy tartsuk az elvárt 3 százalék alatti költségvetési hiányt, és ne fagyasszák be a kohéziós forrásokat. A túlzottdeficit-eljárás hivatalosan azonban ekkor még nem zárulhat le, csak a jövő évi államháztartási adatok közzététele után.

Korábban elemzők úgy vélték, pozitív üzenete lehet annak, hogy a kormány még az Ecofin ülése előtt megerősíti, hogy elkötelezett a hiánycél tartásában, de érdemben ez aligha hat majd a testület döntésére. Mindemellett jó jel, hogy a korábbi kormányzati intézkedések tükrében, múlt héten az Európai Bizottság közölte, 3 százalék alatt maradhat idén a költségvetés hiánya, igaz, csak a kormány által vártnál kisebb növekedés mellett.

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója korábban az Indexnek azt mondta, a kormány pozitív üzenetet küld a piacoknak, hiszen azzal, hogy korán véglegessé válnak a jövő évi büdzsé sarokszámai, kiszámíthatóságot és elkötelezettséget mutathat. Ez Forián Szabó szerint segíthet abban, hogy viszonylag korán kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól, illetve gyorsíthatja a megállapodást az EU és az IMF hitelcsomagjáról. „A kormány pár hónapon belül meg szeretne állapodni a szervezetekkel” – mondta az elemző.

Romhányi Balázs a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest vezetője úgy vélte, külső és belső kommunikációs szempontból esetleg lehet jelentősége a számok nyári közlésének, ugyanakkor az elmúlt évek költségvetésalkotási gyakorlatából úgy tűnik, a kormánynak nem okoz különösebb problémát utólag módosítani a költségvetés számait. Ez pedig gyengítheti az üzenet értékét.

Az utólagos módosításra ráadásul ezúttal a kormánynak a szakszerűtlen tervezés mellett makrogazdasági oka is lehet, a világgazdasági környezet rendkívül változó és az eurózóna helyzete is sok kérdést felvet, nehéz elképzelni, hogy nyár végére kellően megalapozott számokat lehetne elfogadni a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban.

Az Index által megkérdezett egyik elemző úgy véli, nyáron a kormány várhatóan egy úgynevezett funcionális táblát tesz majd közzé, amelyet a Széll 2.0-ra alapoz, ebből azonban sok következtetést nem lehet majd levonni a részletekre vonatkozóan. A számokról ráadásul nyáron a Kölségvetési Tanács sem mond majd véleményt, erre leghamarabb ősszel kerülhet sor, amikor a sarokszámokat költségvetési törvényként tárgyalja a parlament.