Gyanús földügyletet talált a kormány

2012.05.25. 12:24
A Tiszacash vezérigazgató-helyettese szerint mindig betartották a vonatkozó jogszabályokat, és a termőföldet közép- vagy hosszú távú befektetésként ajánlják, nem érvelnek spekulatív módon. Ezt Polyák László közölte pénteken az MTI-vel az elszámoltatási kormánybiztos előző napi közleményére reagálva.

Budai Gyula csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy spekulatív célú földfelvásárlások állhatnak a miskolci székhelyű Tiszacash Termőföld-közvetítő, -fejlesztő és -hasznosító Zrt. jogügyletei mögött; Budai Gyula ezért vizsgálatot rendelt el a céggel szemben, és ugyanezt kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A politikus az MTI-nek csütörtökön megküldött tájékoztatásában közölte azt is: az álláspontja szerint a Tiszacash-sel "szoros kapcsolatban álló" Magyar Termőföld Ingatlanhasznosító Kft. olyan űrlapokkal tesz ajánlatot termőföldvásárlásra, amely több szempontból is sértheti az adatvédelmi törvényt. Ezzel kapcsolatban Budai Gyula állásfoglalásért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult.

Péterfalvi Attilának címzett levelében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - azt írta: a vételi ajánlatok megtételére a kft. egy olyan adatlapot használ, amely tartalmazza az ingatlan tulajdonosának nevét, címét, az ingatlanra vonatkozó tulajdonrészi arányt és az ajánlott vételárat. Az ingatlan tulajdonosának "nyilatkoznia kell továbbá arról is, hogy az adott ingatlan hasznosítására milyen formában kerül sor, és mindezeken felül a kft. azt is az adatlapon kívánja megtudni, hogy az érintett tulajdonosnak van-e esetleg másik eladó ingatlana is" - sorolta az elszámoltatási kormánybiztos, aki ezzel kapcsolatban arra kéri Péterfalvi Attilát, vizsgálja meg, hogy az ismertetett adatlap nem sérti-e az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvényt.

A cég pénteken közleményben reagált, és ebben a vállalat vezérigazgató-helyettese közölte: a termőföldet mindig közép vagy hosszú távú befektetésként ajánlják, nem érvelnek spekulatív módon. Azt hangsúlyozzák - folytatta -, hogy az elmúlt 14 év töretlen áremelkedése kizárólag a belső kereslet növekedésén alapul. Ez, a cég szerint,  látható például abból is, hogy a külföldiekre vonatkozó magyar földvásárlási moratórium 2011-ben esedékes eredeti lejárta előtt nem ugrottak meg hirtelen az árak, mint ahogy a moratórium meghosszabbításának hírére sem estek vissza (ami egy jellegzetes spekulációs esemény lehetett volna).

A társaság által közvetített adásvételek hozzájárulnak ahhoz, hogy értékálló és értéknövelő befektetési lehetőséghez jussanak azok a magyar magánszemélyek, akik a gazdasági válság miatt összeomlott pénzpiacokról és tőzsdékről elmenekültek - írta.

"A Tiszacash Zrt. piacvezetőként, 14 éve foglalkozik kizárólag termőföldek közvetítésével. Mindig is betartotta a vonatkozó jogszabályokat, illetve korrekt üzleti és piaci magatartást tanúsított - fejtette ki Polyák László, aki hangsúlyozta: a cég által közvetített termőföld adásvételek vevői kizárólag magyar magánszemélyek széles köréből (gazdálkodók, megtakarítással rendelkező vállalkozók vagy munkavállalók) kerülnek ki.