Drasztikus hitelszűke jöhet

2012.05.31. 12:09
Bár a hitelezési feltételek idén a korábban vártnál csak enyhébben szigorodtak, ha sokáig fennmarad jelenlegi állapot, nagyon súlyos hitelhiány alakulhat ki Magyarországon, emeli ki a jegybank friss felmérése.

Ha kevés vagy drága a hitel egy gazdaságban, az elsősorban a növekedésre, munkahelyteremtésre különösen lakalmas, kis- és középvállalkozásokat fogja fojtogatni. Mindeközben a hitelkamatok nem fognak feltétlenül emelkedni, hiszen bankok jó eséllyel a kockázatosabb ügyfeleknek eleve nem is fognak hitelt kínálni.

A probléma az egész régiót érinti. Az Európai Bankhatóság elnöke, Andrea Enria szerint az euróövezeti államadósság-válság miatt megszigorított szabályok hatására a bankok körében „kockázatkerülő magatartás terjedhet el, ami a hitelforrások szűkülésével járhat”, a Handelsblatt szerint ez elsősorban a kelet-európai bankokat érintheti.

A Nemzeti Bank 2012 áprilisában végzett hitelezési felmérése megállapítja, hogy bár az első negyedévben a háztartási és vállalati szegmens hitelfeltételei tovább szigorodtak, a szigorító bankok aránya az előző negyedévhez képest csökkent.

A háztartási szegmensben a bankok várakozási alapján valószínűsíthető, hogy némi enyhítés történhet a végtörlesztés idején kialakult szigorú hitelezési feltételekben.

A vállalati szegmensben a bankok válaszai alapján továbbra sem várható hasonló fordulat: a következő félévben is a hitelezési feltételek szigorodására számítanak. A képet árnyalja, hogy korábban a bankok többsége jelentős szigorítást várt 2012 elejére, de végül az Európai Központi Bank aktivitásának is köszönhetően végül jóval kevesebb bank változtatta ebbe az irányba feltételeit. Ugyanakkor az MNB fontosmnak tartotta hangsúlyozni, hogy drasztikus hitelszűke nemcsak a hitelezési feltételek egyszeri jelentős szigorítása esetén alakulhat ki, hanem a válság óta kialakult szigorítások tartós fennmaradása esetén is.

A hitelezési feltételek szigorításához továbbra is elsősorban az alacsony hitelezési hajlandóság járul hozzá. Az előző felméréshez képest érdemben csökkent azon bankok száma, akik a gyengülő hitelezési képességet jelölték meg a szigorításhoz hozzájáruló tényezőként. A banki válaszok összesítése alapján a válság éleződése, azaz 2008 második fele óta végrehajtott szigorítások okaként a bankok 73 százalékban a hitelezési hajlandóságot befolyásoló tényezőket, 13 százalékban a likviditási-, míg 9 százalékban a tőkekorlátokat említették.

Hiteltrendek vizsgálata

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését, mellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok – elsősorban a bankvezetők – hogyan látják a hitelpiac helyzetét.

A most publikált jelentés a 2012 áprilisában történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2012 első negyedévére visszatekintő, másrészt a 2012 második és harmadik negyedévre előretekintő banki várakozásokat tükrözi.