Kinyitott a becsődölt takarékszövetkezet

2012.06.04. 10:48 Módosítva: 2012.06.04. 10:51

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet összes fiókja kinyitott hétfőn, de például készpénzt felvenni, vagy harmadik félnek utalni nem lehet a fiókokban – mondta Binder István, a  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője. Közölte: a PSZÁF jogszabály módosítást kezdeményezett a jogalkotónál annak érdekében, hogy végelszámolás esetén is azonnal belépjen a betétbiztosítási rendszer, vagyis felgyorsuljon az ügyfelek kártalanítása.

A pénzügyi felügyelet múlt pénteken, június elsején vonta vissza a takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és rendelte el annak végelszámolását. A döntést azt követően hozták meg, hogy megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

Tájékoztatnak és törlesztőket várnak

Binder István elmondta, hogy a fiókok hétfőn két funkciót látnak el: egyrészt tájékoztatást adnak és befogadják a hitelezői igénybejelentéseket, másrészt az ügyfelek törleszteni tudják a takarékszövetkezet felé fennálló tarozásukat.

A felügyelet június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és rendelte el végelszámolását. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

A pénzintézet honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szövetkezet nem teljesít kifizetéseket, az ügyfelei által a korábbiakban adott átutalási megbízások, beleértve a tartós megbízásokat is, nem teljesülnek, a takarékszövetkezet által kibocsátott bankkártyákat nem lehet használni sem fizetésre, sem készpénzfelvételre. Az ügyfelek számláira további átutalásokat nem írnak jóvá, a beszedési megbízások ugyancsak nem teljesíthetők.

Nyissanak máshol számlát

A takarékszövetkezet azt javasolja ügyfeleinek, hogy pénzforgalmuk lebonyolítására más pénzintézetnél nyissanak számlát. Kéri továbbá az ügyfeleket, hogy a takarékszövetkezettel szembeni követeléseiket jelentsék be a végelszámolónál a honlapon, illetve a fiókokban megtalálható nyomtatványon. Binder István elmondta, a hitelezői igénybejelentéseket Boros András végelszámolónak kell címezni.

Két hónapig nem juthatnak pénzhez

A takarékszövetkezet végelszámolása azt jelenti, hogy a végelszámolás nyitómérlegének elkészítéséig – néhány, a törvényben szabályozott kivételtől eltekintve – kifizetéseket nem teljesíthet. A végelszámolási nyitómérleg alapján a végelszámolónak kell döntenie a kifizetések megindításáról, vagy a takarékszövetkezet felszámolási eljárásának megindítását kell kezdeményeznie. A felszámolási eljárás megindítása egyúttal az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) helytállási kötelezettségének beálltát is jelenti. Mindez azonban legalább két hónapot vehet igénybe, ez idő alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kifizetéseket nem teljesíthet - áll a közleményben.

A PSZÁF olyan jogszabálymódosítást kezdeményezett a jogalkotónál, hogy az OBA belépése előtt végelszámolás esetén ne kelljen összesíteni a vagyont és megvizsgálni, hogy az elegendő-e a hitelezői igények kielégítésére, mondta Binder István. Így az emberek hamarabb hozzájuthatnának követeléseikhez. A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik. A soltvadkerti központon kívül nyolc fiókja van Bács-Kiskun megyében.