A Mercedes-gyár sem segít rajtunk

2012.06.07. 10:32

Áprilisban az előző évhez képest 3,1 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon. A termelés az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a KSH csütörtökön közzétett adataiból. A mostani ipari adat ráadásul a termeléscsökkenés gyorsulását mutatja, mivel januárban és februárban még enyhe növekedést, és márciusban is csak 1,6 százalékos csökkenést mért a KSH.

Váratlan visszaesés

„A visszaesés váratlan volt, annak fényében, hogy március végén elkezdődött a termelés a Mercedes kecskeméti üzemében” – kommentálta a hírt Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A gyárnyitás pozitív hatása szerinte nem volt elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza a telekommunikációs berendezések és a fogyasztói elektronikai gyártás területén bekövetkezett visszaesést, ami a mobiltelefon összeszereléshez és a televízió gyártáshoz kapcsolódik – mint ismert, a Nokia éppen a termelés egy részének Kínába helyezése miatt bocsát el idén 2300 embert a komáromi gyárából.

A GDP kevésbé eshet vissza

„Mivel az előbbi hozzáadott értéke jóval magasabb az utóbbiakénál, a GDP-ben valószínűleg ennél kisebb mértékű visszaesés jelentkezhetett” – tette hozzá Suppan. A Mercedes üzem csak fokozatosan éri el a teljes kapacitást, ezért a következő hónapokban további pozitív hatást fejthet ki az ipari termelés alakulására.

Ezzel szemben az európai növekedés igen bizonytalanná vált, rövidtávon a külső kereslet további visszaesésére lehet számítani, miközben a belső kereslet élénkülése sem várható. Ezért Suppan szerint az ipari termelés dinamikája jóval lassabb lehet a korábbi várakozásoknál.