Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A kormány optimizmusa töretlen

2012.06.13. 09:09 Módosítva: 2012.06.13. 09:36

Júliusban vagy augusztusban kezdődhetnek Magyarország tárgyalásai az IMF-hitelcsomagról, miután a kormány módosítja a vitatott jegybanktörvényt és az Európai Unió döntést hoz az ország pénzügyeiről - mondta Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Tv2 szerda reggeli adásában. Az uniós pénzügyminiszterekből álló Ecofin ülése június 22-én dönt arról, hogy lehívhatjuk-e jövőre a kohéziós pénzeket.

Tovább tapogatózunk

Varga Mihály az IMF által támasztott feltételekről úgy fogalmazott: "tapogatózunk", majd hozzátette, hogy nem Magyarországon múlik a dolgok tisztázása. Kifejtette, hogy eddig a jegybanktörvény tisztázása került szóba feltételként. Az Európai Bizottság és az IMF is azt szeretné tisztázni a magyar kormánnyal, hogy milyen feltételekkel lehet megkötni a biztonsági hálóról szóló megállapodást.

A jegybanktörvényről azt mondta: bár az Európai Bizottság korábban már elegendőnek ítélte a törvény módosítását, most - új szempontként a tárgyalások megkezdéséhez - az Európai Központi Bank (EKB) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénnyel kapcsolatos felvetéseit, aggályait is meg kell vizsgálni. Varga Mihály emlékeztet arra, hogy az EKB a jegybank függetlenségét garantáló módosításokat kért a törvényben, és ő ezért javasolta a jogszabály végszavazásának elhalasztását. Ezen a héten olyan kérdéseket kell tisztázni, hogy hányan legyenek a monetáris tanácsban, valamint hogy ki lehet-e nevezni egy harmadik alelnököt.

Gyorsabban nőhet a GDP

A miniszter a Bloomberg szerint beszélt arról is, hogy Magyarország növeli az idei növekedési előrejelzését, mivel Németország gazdasága ellenállónak tűnik az euróválságra, ez pedig pozitív hatással van a magyar exportra. Varga úgy vélte, a GDP idén a második félévben már legalább 0,5 százalékkal nőhet, az éves növekedés 0,1 százalék lehet. A következő évre a kormány 1 százalék körüli növekedést vár.