Simornak megfelel az MNB-törvény módosítása

2012.06.25. 16:14 Módosítva: 2012.06.25. 16:40

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetért a jegybanktörvény módosításaival – mondta Simor András az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén. Az MNB elnöke elmondta, továbbra is úgy gondolják, nincs szükség az MNB monetáris tanácsának és az alelnökök létszámának további bővítésére, ugyanakkor el tudják fogadni, hogy a kormány és a parlament nem nevez ki új tagokat a következő 9 hónapban, amíg Simor mandátuma le nem jár. Hozzátette, hosszabb távon jobbnak tartanák, ha az MNB elnökének lenne véleménynyilvánítási joga a monetáris tanács tagjaival kapcsolatban, beleértve az alelnököket is.

Nagyot léptünk előre

Múlt hétfőn a parlament visszavonta az EKB és az IMF-által kritizált jegybanktörvényt, az új módosításokat, ahogy Varga MIhály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter szerdán bejelentette, csütörtökön vitték a parlament elé, két héten belül pedig a zárószavazás is meglehet.

Az IMF jelezte, hogy vizsgálja a változtatásokat Brüsszellel és a vitában legmarkánsabb álláspontot képviselő Európai Központi Bankkal együtt. Ha ezúttal minden rendben lesz – amire nagy az esély, legalábbis erre utal Simor András MNB-elnök nyílt támogatása és mostani reakciója is –, a zárószavazás után akár már júliusra időpontot kaphatunk a hiteltárgyalás megkezdésére.

Ez persze nem feltétlenül jelentene villámgyors megállapodást. Mégis, az elmúlt hetek történései az eddigiekhez képest óriási előrelépést jelentenek.

Tovább csúszhat a megállapodás

A jegybanktörvényről eredetileg július 2-án szavaztak volna a képviselők, a zárószavazás viszont nagy valószínűséggel csúszni fog. Mivel az Európai Központi Bank jelezte, hogy a törvénnyel kapcsolalos észrevételeivel csak július elejére készül el, ezért Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint nincs szükség a házszabálytól való eltéréssel tárgyalni az MNB-törvény módosító javaslatát, így azt normál tárgyalási rendben vitatják meg.

Ha a kormány meg akarja kezdeni a tárgyalást a nemzetközi szervezetekkel, akkor az országgyűlésnek legkésőbb a nyári rendkívüli ülésszak végéig, azaz július 13-ig el kell fogadnia a jegybanktörvényt .