Hódmezővásárhely titkolózik E-Star-ügyben

2012.06.25. 12:12
Az E-Star rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését – közölte a társaság hétfőn. A város bő 200 milliós tartozást halmozott föl és még tavaly büntetőeljárást kezdeményezett állítólagos törvénysértések miatt. Az eljárásról az E-Star vezérigazgatója nem is hallott, a városi önkormányzat pedig nem árulja el, hogy pontosan milyen törvénysértések miatt indított pert. Hódmezővásárhelyen azt mondják: az E-Start már egy éve lecserélték egy helyi cégre, ezért semmilyen tartozásuk nem lehet. Az E-Star szerint ez nem igaz, mostanáig ők szolgáltattak, a helyi cégről pedig semmit nem tudnak.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat semmilyen szerződést nem mondott fel, az E-Star az állítólagos büntetőeljárásról sem tud – tudtuk meg a cég vezérigazgatójától (az előzményekről bővebben itt olvashat). Soós Csaba szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzattal 6-7 évvel ezelőtt 12 évre szóló szerződést kötöttek 12 városi intézmény fűtéskorszerűsítésére és hőszolgáltatására.

Az energiahatékonysági beruházás célja az volt, hogy csökkenjen az érintett intézmények gázfogyasztása – mondja Soós. A cég a kazánfelújítások után üzemeltetőként maradt a városban. A szerződés szerint az a feladatuk, hogy a megvásárolt földgázt hővé konvertálják és szolgáltassanak az érintett intézményekben.

A szolgáltatás tavaly őszig zőkkenőmentes volt. A cég kétféle díjat szedett a várostól: szolgáltatási díjat, amiből az üzemeltetést és a karbantartást finanszírozta, illetve hődíjat, ami az elfogyasztott gázt fedezte. Soós szerint a konfliktus akkor kezdődött, amikor a város arra hivatkozva, hogy megtudta, valójában nem is az E-Star szerzi be a gázt, tavaly szeptemberben megpróbálta felmondani a szerződést. Mivel nem igaz, hogy a gázt más szerzi be, ezért a szolgáltatást az E-Star nem függesztette fel, viszont a város azóta egyik díjat sem fizeti – állítja Soós.

Tavaly óta Hódmezővásárhely százmilliós tartozás halmozott fel, ehhez jön a szerződés egyoldalú felmondásából eredő, százmillió forintot meghaladó adósság. Soós azt mondja: tavaly ősz óta többször megpróbáltak tárgyalni a várossal, de minden próbálkozás sikertelen volt. Szerinte Hódmezővásárhely kreált egy ürügyet, amivel ki akartak lépni a szerződésből, de ez nem sikerült. A szolgáltatást egészen a mostani felmondásig az E-Star biztosította, ráadásul Soós nem is hallott a HVSZ nevű cégről, amiről az önkormányzat most azt állítja, hogy már egy éve az E-Star helyére lépett. A cégvezető szintén nem tud arról, hogy az ügyben büntetőeljárás van folyamatban.

A céggel szemben csak a magyarországi önkormányzatoknak 1,5 milliárdos tartozása van, azt, hogy hol terveznek hasonló lépést, egyelőre nem árulták el.

Súlyos szerződésszegésre hivatkoznak

Megkeresésünkre a hódmezővásárhelyi önkormányzat egy közleményt adott ki, melyben közlik: a céggel 2011. szeptember 2-ig álltak szerződéses jogviszonyban, de a szerződést felmondták, mert az E-Star "súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított".

Közölték: "Hódmezővásárhely önkormányzata a szerződés megszűntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette, a törvénysértés miatt pedig büntetőeljárást kezdeményezett." A város azóta saját maga szerzi be a távfűtésben elfogyasztott gázt, a hőszolgáltatást pedig az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. biztosítja, tehát 2011 szeptemberétől semmilyen szolgáltatást nem vesz igénybe a cégtől. "A szerződés jogszerű felmondása és az ügyben indult büntetőeljárás ellenére a cég továbbra is számlát állít ki a városnak, amely mögött azonban nincs semmilyen szolgáltatás, vagy teljesítés. Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli számlákat a jövőben sem fog teljesíteni, sem az E Star, sem más cég részére" - olvasható a közleményben, amiből nem derül ki, hogy a súlyos szerződésszegés mit jelent. Az önkormányzat azt mondta: mivel a büntetőeljárás folyamatban van, az ügyről további részleteket nem árulhatnak el.