Vásárhely zsarolással vádolja az E-Start

2012.06.25. 18:59 Módosítva: 2012.06.25. 19:02
A hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint az E-Star Alternatív Nyrt. zsarolással, egyebek között az intézmények gázkvótájának visszatartásával próbálta kikényszeríteni, hogy folytatódjon a település számára hátrányos szerződés – közölte Végh Ibolya aljegyző Hódmezővásárhelyen. Az önkormányzat a büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás.

A köztisztviselő rendkívüli sajtótájékoztatón reagált az E-Starnak a BÉT honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott közleményére, amely szerint a vállalkozás rendkívüli felmondással megszüntette a várossal kötött hőszolgáltatási szerződését.

Az aljegyző elmondta, hogy az önkormányzat az E-Star leányvállalatával, az RFV ESCO Kft.-vel 2006-ban kötött szerződést intézményeinek fűtéskorszerűsítésére és hőszolgáltatásra. A konstrukció azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. "Anomáliákat" fedeztek fel a számlázásban, ezért joggal való visszaélés és jogalap nélküli gazdagodás miatt az önkormányzat felmondta a szerződést.

Az önkormányzat ezután többször kérte a cégtől, hogy a szerződés megszűnése miatt eszközeit szerelje le, és szállítsa el az intézményekből, ez azonban a mai napig nem történt meg – tudatta Végh Ibolya. Az önkormányzat a felfedezett szabálytalanságok miatt büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás – közölte az aljegyző.

A vállalkozás nem volt hajlandó lemondani arról a gázkvótáról sem, amely lehetővé tenné, hogy az intézményekben folyamatos legyen a szolgáltatás. A cég ezzel "zsarolja az önkormányzatot", lehetetlenné téve, hogy a település saját jogon vásárolhasson gázt intézményeinek – mondta az aljegyző. Végh Ibolya tudomása szerint az E-Star hasonló módszereket alkalmazva próbálja kikényszeríteni más önkormányzatoktól is a számukra előnytelen szerződés folytatását.

Az E-Star Alternatív Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent közleményében azt írta: rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését. A közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Starral szemben. Az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás és egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot. A cég összesen több mint 200 millió forintot követel: a 100 millió forintot meghaladó díjtartozást (szolgáltatási díj és hődíj) és a szintén 100 millió forintnál nagyobb megváltási értéket.

A közlemény szerint a cég a 2012 őszéig más, nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez. A céggel szemben csak a magyarországi önkormányzatoknak 1,5 milliárdos tartozása van. Azt, hogy hol terveznek hasonló lépést, egyelőre nem árulták el.

Soós Csaba a cég vezérigazgatója az Indexnek azt mondta: az energiahatékonysági beruházás célja az volt, hogy csökkenjen az érintett intézmények gázfogyasztása. A cég a kazánfelújítások után üzemeltetőként maradt a városban. A szerződés szerint az volt a feladatuk, hogy a megvásárolt földgázt hővé konvertálják és szolgáltassanak az érintett intézményekben.

A szolgáltatás tavaly őszig zőkkenőmentes volt. Soós szerint a konfliktus akkor kezdődött, amikor a város arra hivatkozva, hogy megtudta, valójában nem is az E-Star szerzi be a gázt, tavaly szeptemberben megpróbálta felmondani a szerződést. Mivel nem igaz, hogy a gázt más szerzi be, ezért a szolgáltatást az E-Star nem függesztette fel, viszont a város azóta egyik díjat sem fizeti – állítja Soós.

A cég tavaly ősz óta többször megpróbált tárgyalni a várossal, de minden próbálkozás sikertelen volt. Szerinte Hódmezővásárhely kreált egy ürügyet, amivel ki akartak lépni a szerződésből, de ez nem sikerült. A szolgáltatást egészen a mostani felmondásig az E-Star biztosította, ráadásul Soós nem is hallott a HVSZ nevű cégről, amiről az önkormányzat most azt állítja, hogy már egy éve az E-Star helyére lépett. A cégvezető szintén nem tud arról, hogy az ügyben büntetőeljárás van folyamatban.