Üdülési csekk nélkül nincs Forma-1

2012.06.26. 08:17

Erős kezdés után az elmúlt hetekben kissé visszaesett a jegyértékesítés az idei Forma–1 Magyar Nagydíjra – mondta a Világgazdaságnak Gyulay Zsolt, az eseményt szervező Hungaroring Sport Zrt. (HS) elnök-vezérigazgatója. A legnagyobb problémát a magyar vendégek elmaradása okozza: itthon eddig alig fele annyi jegy talált gazdára, mint 2011 hasonló időszakában.

A vezérigazgató szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy míg eddig lehetett üdülési csekkel fizetni a Forma–1-es belépőkért, addig a SZÉP kártyát egyelőre nem tudják elfogadni. Hozzátette ugyanakkor: folyamatosan lobbiznak, hogy ezen változtathassanak, s bízik abban, hogy még a július 29-ei verseny előtt sikerrel járnak.

Emellett a labdarúgó-Európa-bajnokság és különösen az olimpia (mely épp a mogyoródi futam hétvégéjén kezdődik) komoly konkurenciát jelent a Magyar Nagydíj számára. Gyulay szerint ugyanis a hazai cégek ugyanis jellemzően csak egy jelentősebb sporteseményre költenek, és míg más években egyéb világverseny híján ez jó eséllyel a hazai F1-verseny, idén ez nincs így.

Miközben itthon nem igazán fogynak a belépők, a külföldi jegyértékesítés kifejezetten kedvezően alakul, ami azért igen fontos a szervező számára, mert a vendégek 85 százaléka jellemzően a határon túlról érkezik, írja a lap Gyulayt idézve. Megjegyzi ugyanakkor: a budapesti szállodák eddigi tapasztalatai igencsak felemásak.

A Hunguest Hotels két budapesti szállodája közül az egyik például még félig sem telt meg, és Huba Mariann, a lánc fővárosi egységeinek vezetője szerint ebben a hotelben annak ellenére sem várható telt ház a Magyar Nagydíj idejére, hogy az árak most már alig magasabbak, mint egy átlagos hétvégén. Nem vár jelentős növekedést Kovács Balázs, a fővárosban 12 szállodát üzemeltető Danubius Hotels Group értékesítési és marketing-vezérigazgatóhelyettese sem: az idei átlagos foglaltság a Forma–1 hétvégéjén 80 százalék körül lehet, ami nagyjából megegyezhet az egy esztendővel korábbival, de jóval kevesebb a két évvel ezelőtti 88 százaléknál.