Recessziót vár erre az évre az MNB

2012.06.26. 15:37

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,8 százalékos GDP-visszaesést és 5,3 százalékos inflációt vár 2012-re. Jövőre a GDP 0,8 százalékkal bővülhet, az infláció 3,5 százalékra mérséklődhet – mondta Simor András jegybankelnök kedden a kamatdöntés után. A jegybanki előrejelzések most jóval pesszimistábbak, mint legutóbb, márciusban voltak.

Az MNB szakértői stábja által készített új inflációs prognózis a 2012-re jelzett korábbi 5,6 százalékos mértéket 5,3 százalékra csökkentette, a jövő évit viszont 3 százalékról 3,5 százalékra emelte. A részletes inflációs előrejelzést csütörtökön publikálja az MNB.

Az idei GDP-re adott előrejelzést 0,8 százalékos visszaesésre módosította, míg a jövő évi GDP-növekedés ugyanilyen mértékűnek, 0,8 százalékosnak várja a központi bank. Simor András elmondta: a monetáris tanács úgy látja, hogy az áfa- és jövedéki adóemelések kifutása után, 2013 végére az infláció az MNB által kijelölt 3 százalékra csökkenhet.

Érdekes megjegyezni, hogy a kormány erre az évre 0,1 százalékos, míg jövőre 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, vagyis számottevő a különbség a jegybanki és a kormányzati prognózis között. Az MNB azonban még így is optimistább, mint például az erre az évre 1,5 százalékos visszaesést váró GKI.

A legutóbbi, márciusi inflációs jelentésében a jegybank még azt prognosztizálta, hogy idén 0,1 százalékkal nő a gazdaság – azóta megjelent a minden elemző által vártnál rosszabb első negyedéves GDP-adat –, és 5,6 százalék lesz az átlagos infláció. A 2013-as évre 1,5 százalékos gazdasági növekedést és 3 százalékos inflációt várt az MNB.