Stagnál a külkereskedelem

2012.07.03. 09:50

A romló európai konjunktúra hatását a magyar export is egyre inkább megérzi, derül ki a KSH legfrissebb gyorstájékoztatójából: az év első négy hónapjában az export volumene stagnálát, január-áprilisban 0,7 százalékkal bővült.  Az import volumene kismértékben, 0,2 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg továbbra is jelentős, 626 milliárd forintnyi (2 125 millió eurónyi) aktívumot mutat az év első négy hónapjára vonatkozóan.

2012 áprilisában a kivitel értéke 1 795 milliárd forintot (6 095 millió eurót), a behozatalé pedig 1 681 milliárd forintot (5 716 millió eurót) tett ki. A külkeresekedelmi mérleg így jelentős, 113 milliárd forintnyi (379 millió eurónyi) többlettel zárta a hónapot.

Az árufőcsoportonkénti bontást nézve az látható, hogy az év első négy hónapjában a gépek és szállítóeszközökön kívül az összes többi kategória kereskedelmi forgalma növekedett az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök exportjának volumene 5,4, importjának volumene pedig 3,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év első négy hónapjában. Az árufőcsoport kivitelének mérséklődése főként a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek csökkenő exportjára vezethető vissza, míg az energiafejlesztő gépek és berendezések, az általános rendeltetésű ipari gépek és a villamos gépek, készülékek és termékek kivitele terén a növekedés továbbra is dinamikus volt.

2012. január-április között a feldolgozott termékek kivitelének volumene 8,7 százalékkal, importvolumene pedig 4,4 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában. Az energiahordozók ára átlagon felül (26 százalékkal) emelkedett, az árufőcsoportba tartozó termékek behozatalának volumene gyakorlatilag stagnált a vizsgált időszakban. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene dinamikusan emelkedett (3,8 százalékkal), míg importjuk volumene csak kismértékben növekedett.

Az EU országaiba teljes kivitelünk 76,5 százaléka irányult az év első négy hónapjában, behozatalunknak pedig 70,6 százaléka származott ezen államokból. A kivitel volumene az unió teljes területére vonatkozóan gyakorlatilag nem változott az előző év azonos időszakához képest, az új tagállamok súlya azonban valamelyest emelkedett: a kivitel volumene 2011 azonos időszakához képest a 15 régi tagállam felé 1,3 százalékkal kevesebb, míg az új tagállamok vonatkozásában 4,8 százalékkal több volt. A EU tagállamaiból származó behozatalunk volumene január-április között 3 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest; az import volumene a régi tagállamokból  1,1, az új tagállamokból pedig 8,7 százalékkal növekedett. Külkereskedelmi mérlegünk többlete az EU tagállamaival szemben 902 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban.

Az EU-n kívüli országok tekintetében kivitelünk volumene növekedett (1,8 százalékkal), míg behozatalunk volumene csökkent (7 százalékkal). Külkereskedelmi mérlegünk hiánya jelentősen (72 milliárd forinttal) mérséklődött ezen országokkal szemben, így ez év első négy hónapjában 276 milliárd forintot tett ki.