Tízmilliárdokat bukhatnak az önkormányzatok

2012.07.11. 08:55

A kormány több tíz milliárd forintnyi uniós forrást von el az önkormányzatoktól - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter legújabb, végszavazás előtt benyújtott költségvetési módosításából. A 2012-es költségvetés újabb módosítása 145 milliárd forinttal emelné a bevételeket és a kiadásokat, így a hiány - papíron - változatlan maradna - írja a Napi Gazdaság.

Matolcsy javaslata most elvonná az önkormányzatoknak fenntartott 60,1 milliárd forintos keretet, amelyet az uniós pályázatok saját forrására, azaz önerőre különítettek el. A tárcavezető szerint indokolatlan, hogy ezt a pénzt csak az önkormányzatok használhassák fel, ezért a keretből még megmaradt 50 milliárd forintot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz csoportosítaná át.

Egyelőre nem látszik, hogy ez ténylegesen mekkora érvágást jelent a helyhatóságoknak, hiszen az első fél évben a 60,1 milliárd forintos keretből csak 6 milliárd forint elköltéséről született döntés, 5,5 milliárd sorsáról pedig semmit sem lehet tudni. Ezt a pénzt nem kapja meg az NFM, ugyanakkor az EU Önerő alapot eddig kezelő belügyi tárca június 27-ig csak 6 milliárd forint felhasználásáról döntött. A pénzt nem lehet azonnal, a tárcához kerülése után felhasználni, az ehhez szükséges pályázatokat ugyanis még ki kell írni.