Amit Matolcsy csinál, az már megbukott

2012.07.17. 11:12
A Matolcsy György által bevezetett lépések egy része évtizedek óta kipróbált és kudarcot vallott eszköz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pogátsa Zoltán közgazdász. A Nyugat-magyarországi Egyetem docense szerint mindegy, hogy Magyarország felhasználni szánt vagy csak készenléti hitel-megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal, az a súlyos kérdés, hogy mit kell teljesíteni cserébe.

Amiket Matolcsy György miniszter unortodoxnak nevez, azok többségében teljesen ortodox lépések – mondta Pogátsa Zoltán közgazdász az Infó rádiónak. A Nyugat-magyarországi Egyetem docense szerint a támogatások lecsökkentésén alapuló foglalkoztatási politika évtizedek óta kipróbált és kudarcot vallott eszköz Nagy-Britanniától Amerikán keresztül sok országban.

Kifejtette: a jegybank megadóztatása azt jelenti, hogy az állam egyik része megadóztatja az állam másik részét, és a most kivett pénzt a következő évi költségvetésből pótolni kell.

A nemzeti bank megadóztatása egy unortodox lépés, ilyet még nem nagyon csináltak. Ez meg annyira unortodox, hogy igazából arról kell beszélgetnünk, hogy van-e ennek értelme valójában - emelte ki Pogátsa Zoltán. Ha az időnyerés a kormányzat célja, akkor lehet ez a stratégia, de ennek azért ára van - tette hozzá.

Pogátsa szerint a kormány és a jegybank közötti feszült viszonyban van igaza a kormánynak. Kifejtette: az a típusú monetáris politika, amit a jegybank végzett az elmúlt években, vagyis az infláció targetálása, ahol az inflációt a növekedés kárára előtérbe helyezzük, az egyrészt Magyarországon nem volt célszerű , másrészt pedig nem is nagyon tudott működni. A kormány és a jegybank közötti feszült viszonyban van igaza a kormánynak, de látni kell, hogy ez a viszony kardinális jelentőségű a gazdaság irányításában - hangsúlyozta.

Pogátsa Zoltán szerint mindegy, hogy Magyarország felhasználásra kerülő, vagy csak készenléti hitel-megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal, az a súlyos kérdés, hogy mit kérnek a kormánytól cserébe. Abban a furcsa helyzetben van Magyarország, hogy három-négy éven belül másodszor megy vissza az IMF-hez, emlékeztetett az egyetemi docens.

Az első IMF-hitelnyújtás kapcsán és az egymást érő stabilizációk során Magyarország sok mindent megcsinált, amit klasszikusan az IMF szokott kérni az országoktól. Alig volt olyan elem, amit ne csinált volna meg. És ezért volt iszonyatosan izgalmas intellektuális értelemben, hogy mit próbál majd kérni az IMF. Most előkerültek a vagyonadó, ingatlanadó típusú preferenciák, amikről érdemes beszélni - fejtette ki.