Honnan is van még 160 milliárdunk?

2012.07.19. 13:45
Az eredetihez képest annyira átírták a 2013-as költségvetést az utolsó körben, hogy a Költségvetési Tanács szükségesnek tartja, hogy újra véleményt alakítson ki a tervezetről. Ehhez azonban további információk átadását és hatástanulmányok elkészítését kéri. A háromfős testület egyebek mellett hiányolja az adóbeszedés hatékonyságjavulását alátámasztó intézkedési terveket, amelyből a kormány egyébként 160 milliárdos többletbevételt remél jövőre.

„A költségvetési törvényjavaslat benyújtása óta az Országgyűlés számos, a költségvetés bevételi és kiadási oldalát, valamint az adórendszert több esetben jelentős mértékben módosító javaslatot fogadott el. Az elfogadott módosító javaslatok következtében a 2013-as költségvetési törvény, amelynek sarokszámait 2012. július 12-én rögzítette az Országgyűlés, alapjaiban különbözik attól a költségvetési törvénytervezettől, amit a Tanács vizsgált, és amivel kapcsolatban alapvető ellenvetése nem volt” – áll a KT határozatában.

A testület ezért azt írta: „a módosítások következtében a Tanács indokoltnak tartja, hogy a költségvetési törvényjavaslatot ismételten elemezze, és arról – még a költségvetési törvényt megalapozó adó- és szaktörvények zárószavazását megelőzően – véleményt alakítson ki."

A Tanács arról határozott, hogy a megalapozott vélemény kialakításához további információk átadását és hatástanulmányok elkészítését tartja szükségesnek. A KT felhatalmazza Kovács Árpád elnököt, hogy az átfogó vélemény kialakításához a részletes hatástanulmányokat és a szükséges háttér-információkat a nemzetgazdasági minisztertől megkérje.

A július 17-én kelt KT-határozat indoklása szerint a legutolsó módosítások (a tranzakciós adó átalakítása, a kisvállalati adó és a tételes vállalati adózás bevezetése, valamint a munkáltatói járulékterheket érintő változások) miatt alapjaiban változik a vállalatokat terhelő adók rendszere.

Az MNB szerint nem csak ez a baj

Ma tette közzé a a költségvetési folyamatokról a KT-nak készített féléves értékelését (pdf)  a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank elemzéséből kiderül: az állam pénzügyi helyzete rosszabb a vártnál, a költségvetési hiány a büdzsé tartalékainak törlése nélkül GDP-arányosan elérheti a 3,7 százalékot.

"A fenti változások érdemi viselkedési hatást válthatnak ki, így a 2013. évi költségvetési hiányra gyakorolt hatásuk csak részletes hatástanulmányok alapján ítélhető meg. A költségvetés az adóbeszedés hatékonyságának tervezett javításából a GDP több mint fél százalékát kitevő többletbevétellel számol. A jelentős hatékonyságjavulást alátámasztó intézkedési tervek azonban
nem ismertek teljes körűen. Ezért a Tanács fontosnak tartja, hogy a szükséges információk birtokában véleményét kifejtse ezekről a folyamatokról is" - magyarázza a KT.

Emlékezetes, egy múlt heti módosító javaslattal a kormány úgy írta át a 2013-as költségvetést, hogy az adóbeszedés hatékonyságából hirtelen160 milliárd forintos többletbevételt várt. Kiszivárgott sajtóhírek szerint erre azért volt szükség, mert a Nemzetgazdasági Minisztériumban rádöbbentek, hogy az államkincstár a tervezett tranzakciós illetékbevétel töredékét fizetheti csak be a költségvetésbe jövőre. Ezért az utolsó pillanatban kellett találni valahonnan még tízmilliárdokat. Így esett a választás az adóbeszedés hatékonyságának növeléséből származó többletbevételekre, azonban konkrét intézkedéseket nem állított mögé a kormány.