Paulina
20 °C
35 °C

Az EKB-n bukhat el a tranzakciós adó?

Portfolio
2012.07.20. 14:06

Az Európai Központi Bank várhatóan ellenezni fogja a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztését a jegybank bizonyos műveleteire, melynek következtében a 2013-as költségvetési hiány nem fest túl jól - véli kommentárjában Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője. Közben az EKB mellett már az Európai Bizottság is vizsgálja a tranzakciós illetéket, hogy az összeegyeztethető-e az uniós joggal.

A Citibank elemzője pénteki írásában felidézi a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek 2012-es költségvetésssel lapcsolatos megállapításait, miszerint az idei deficit 2,8 stzázalék lehet a szabad tartalékok törlésével. Az MNB elemzése megerősíti a lazító költségvetési politikával kapcsolatos véleményünket, ez pedig bonyolíthatja az EU/IMF-párossal jelenleg is zajló hivatalos tárgyalásokat - magyarázza az elemző, aki egyébként azzal számol, hogy a tárgyalások most folyó első köre nem hoz érdemi előrelépést. Augusztus végéig csak kis előrehaladás várható a folyamatban, a részletes költségvetési ügyek szeptemberben kerülhetnek a tárgyalóasztalra, amikor a Parlament is visszatér a nyári szünetről, írja Gárgyán Eszter.

Az idei évben látható elcsúszás mögött a vártnál nagyobb kamatkiadások, a rosszabb makropályából fakadó bevételelmaradás és a bankadó jelentős részének kiesése áll. Közben az idei büdzsé legutóbb megszavazott módosítása GDP-arányosan 0,2 százalékkal rontja az egyenleget - idézi a jelentést a közgazdász, aki a jegybank szakértőinél is pesszimistább. Az idei évre 3,1 százalékos költségvetési hiányt jelez előre, ami már meghaladja az EU által elvárt szintet.

Gárgyán Eszter a 2013-as költségvetés kapcsán megjegyzi, várakozásai szerint az Európai Központi Bank ellenezni fogja a pénzügyi tranzakciós illeték kivetését a jegybank bizonyos műveleteire. Az így kieső bevétel, valamint a bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv miatt a költségvetés hiánya jövőre 3,7 százalékrara növekedhet, szemben a kormány által kitűzött 2,2 százalékos értékkel - mutat rá az elemző.