Antal, Anett
16 °C
23 °C

Heim: Gond lehet a tranzakciós adó az IMF-tárgyaláson

2012.07.20. 14:49

Gazdaságpolitikai korrekcióra lehet szükség ahhoz, hogy létrejöjjön az IMF/EU-megállapodás, gondot okozhat az MNB-re kirótt tranzakciós illeték - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke egy rádióműsorban.

A Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke közölte, hogy a magyar kormánynak kompromisszumokat kell kötnie annak érdekében, hogy sikerrel befejeződjön a hiteltárgyalás.

Problémaként merülhet fel az MNB-t terhelő tranzakciós illeték, ami a jegybanknak a jövő évben 110 milliárd forint veszteséget jelent, hiszen azt később a kormányzatnak ki kell pótolnia, mert a konszolidált államháztartási mérlegben ezt rendezni szükséges, magyarázta a Századvég Gazdaságkutató elnöke.

Az IMF nem fogadja el, hogy az MNB terhelő illeték a költségvetési deficitet csökkentő tétel, ezért ezt a 110-120 milliárdos tételt kompenzálni kell, a megoldást a költségvetés kiadási oldalán lehet megtalálni - állítja Heim Péter, aki úgy véli, az állam működtetési költségeként felmerülő 6000-7000 milliárd forintból két százalékot, azaz 120-130 milliárdot megtakarításként meg lehet találni.

Heim Péter elmondta: az IMF/EU-megállapodás egyrészt a kiszámíthatóságot segíti, másrészt a globális és az intézményi befektetők a megállapodás révén tudatosítják, hogy Magyarország magáévá teszi azokat a makrogazdasági gondolatokat, amelyeket az IMF képvisel. Ennek eredményeképpen az országot sokkal  biztonságosabbnak érzik, és beruházásokat kezdeményeznek, Magyarország így "újra felkerülne a befektetők térképére". A tárgyalások az ősszel sikerrel zárulhatnak, ezt az időpontot jeleztem már egy évvel ezelőtt is - mondta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke a rádióban elhangzott interjúban.