Itt vannak a legjobb bankbetétek

2012.08.02. 09:44 Módosítva: 2012.08.02. 16:51

Az erősödő forint és az országkockázati felár esetleges csökkenése miatt elképzelhető, hogy a bankok csökkenteni fogják bizonyos betétek kamatát. Habár folyamatos és erős a verseny (főleg mióta az állam is pályázik a lakossági megtakarításokra) lehet, hogy érdemes most lekötni pénzünket akár 6-12 hónapra vagy hosszabb távra is – mondja Gergely Péter, a BankRáció.hu elemzője.

Mennyit, hol, hogyan?

Egy hónapra a legjobb betéti kamatot az UniCredit Premium Banking Bázis csomagban leköthető betétje adja (6,79 az EBKM és a kamat is), de ehhez Premium Banking státusszal kell rendelkeznünk. Az UniCredit Betétes Rendszeres Megtakarítási Program keretében 6,5 százalékos (EBKM és kamat azonos) kamatot ad, ami szinte megegyezik az előzővel.

Két hónapos időtávnál már sok bank ajánl magas kamatokat, de ezekhez befektetési és egyéb termékeket kell igénybe vennünk. Ilyen a K&H Bank Mix megtakarítása, ami 11 százalékos fix kamatot ad (EBKM megegyezik) a betéti részre, de zártvégű befektetési alapok jegyeit kell jegyeznünk hozzá és a teljes megtakarítani kívánt összegen belül a befektetési eszköz(ök) aránya legalább 60 százalékos kell legyen.

Az OTP HozamDuó Világjátékok Megtakarítási Csomag is akár 11 százalékos kamatot ad, itt viszont új forrást kell elhelyeznünk és a betét fix kamatozású részével azonos összegben kell OTP Világjátékok Hozamvédett Zártvégű Alap-ot vásárolnunk.

Ha nem szeretnénk befektetési terméket vásárolni, akkor az AXA Bank iBanq kamatbónusszal betéti terméke lehet érdekes ami 8,80 százalékos kamatot ad és nulla forint a bankszámlavezetés, az online bank és a bankkártya díja.

Negyedéves távon

Három hónapnál szintén sok befektetéshez kötött termék van, például az MKB Portfólió Kombinált betétje, amelynek kamata 10,85 százalék (EBKM 11%) és 5 feltételt kell teljesíteni hozzá, mint pl. havi legalább 69 000 forint jövedelem bankhoz utalása, TBSZ számláról való lekötés, havi 2 csoportos beszedés, bankkártyás vásárlás és befektetés vásárlása. Ilyen betétet nem érdemes választani, mert csak 3 hónapra ad magasabb kamatot, de annyi feltételt kérnek, hogy túl sok a költség vele és a kockázat is – mondja Gergely Péter.

Feltételek nélkül

Ha mégsem kívánunk egy feltételt sem teljesíteni, akkor a CIB Bank elektronikus betétjét érdemes választani, ahol 7,75 százalékot kapunk pénzünkre (EBKM is ugyanennyi).

Négy hónapos betéte elég kevés banknak van (ennél még ritkább az öt hónapos betét, ilyet nem is érdemes keresni). Négy hónapos távon az OTP Bónusz betét bónusz kamattal a legjobb ajánlat 8,5 százalékos kamattal, de ez csak friss pénzre jó és olyan ügyfélnek, akinek már bizonyos OTP betétje volt az utóbbi időben.

Itt a legjobb feltétel nélküli ajánlat a Budapest Bank Money + TBSZ Prémium betéte, ami 6,5 százalékot ad (EBKM is ugyanennyi), de csak TBSZ számlán keresztül lehet lekötni a pénzt. Ennek egyébként díjmentes a számlavezetése (bár kell mellé egy normál bankszámla is) és 3 év után a normál 16 százalékos kamatadó helyett csak 10 százalékot kell megfizetni, 5 év után már nincs kamatadó.

Ennél kicsivel gyengébb a kamata a MagNet Bank „Kamat-Roll” betétnek (6,25 százalék, EBKM megegyezik), ahol nem kell semmilyen feltételt teljesíteni és 0 Ft is lehet a bankszámlavezetés költsége, amit az ügyfél döntésére bíznak.

Látra szóló számlák közül a Sopron Bank forint megtakarítási számlája lehet jó választás 6,25 százalékos kamattal (EBKM: 6,29%).

Féléves lekötések

6 hónapos betéteknél már egyre élesebb a verseny a bankok közt, a legtöbben 3-6 hónapos betétekben kötik le a pénzüket.

Itt a K&H Bank (K&H Mix Megtakarítás) és a CIB (CIB Betétmix Trió) viszi a prímet befektetésekkel kombinált termékekkel 10 és 9 százalékos (EBKM megegyezik) kamatokkal.

Feltételek nélküli betéteknél már régóta a Széchényi Bank Vonzó betét – Egyszerűen adja a legmagasabb kamatot (8,54%). Ez a termék van 3-6-12 hónapos periódusra is a 3-6-12 havi BUBOR-hoz árazva, de futamidő alatt nem változik a kamata.

Pár hónapja még 1500 forint volt a számlavezetési díja a legolcsóbb bankszámlának a banknál, de az utóbbi hónapokban látványosan rástartoltak a betétgyűjtésre és 0 forint lett az akciós számlavezetési díj.

A Raiffeisen Bank Aktív Lekötött Betétje - 8,50 százalékos kamatot ad (EBKM megegyezik) és a lekötést követően 4 hónapon keresztül kell havi min. 120 000 forintnak a számlára érkezni. Emellett havonta legalább négy átutalást vagy csoportos beszedést kell teljesíteni, vagy bankkártyával/hitelkártyával vásárolni – és ezt a kamatot csak friss pénzre adják oda.

A Volksbank Akciós 8,25 százalékos forintbetétje is a nevéből adódóan jó kamatot ad és a legjobb, hogy semmilyen feltételt nem kell teljesíteni. (A fenti Raiffeisennel összehasonlítva 0,25 százalékos kamatkülönbséget bizonyára sokan szívesebben bevállalnak, mint megannyi feltételt és kapcsolat szolgáltatás extra díját. Itt a Hanwha Banknak van a legrosszabb ajánlata, 1,5 százalékos kamattal (Hanwha Bank ismétlődő betétlekötés – 1,52 százalék az EBKM).

Éves táv

12 hónapos lekötésnél az Erste Bank Dupla Megtakarítása a legjobb – azért hívhatják duplának, mert a betétben elhelyezett összeggel azonos összegért a betétlekötéssel egyidejűleg az Erste Ingatlan Alap befektetési jegyeinek megvásárlása szükséges. 10 százalékos kamatot ad (EBKM: 10,14%).

A Sopron Bank betéti akció kamatprémiummal is jó választás lehet (9 százalék a kamat és az EBKM), bár itt az 1 éves futamidő során 36 darab bankkártyás vásárlást vagy csoportos beszedést vár el a bank legalább 360 000 forint értékben. Kicsit mintha már az életmódunkat akarnák megváltoztatni és rávezetni a tudatosabb pénzkezelésre, mert aki 1 évig ezeket teljesíti és hozzászokik például a csoportos beszedések kényelméhez, az nagy eséllyel a lekötés végén nem fogja lemondani ezt a szolgáltatást.

Az FHB Bank Aktív Forint Betéte 8 százalékos kamatot ad (aktív számlahasználat, vagyis 8 külső jóváírás minimum 58 000 forint értékben és legalább 22 bankkártyás vásárlás minimum 4000 forint értékben darabonként). A CIB Bank elektronikus betétjénél szintén 8 százalék a kamat (és az EBKM is), de semmilyen feltételt nem kell teljesíteni.

Az összehasonlításhoz használt adatok a BankRáció.hu kalkulátorában érhetők el.