Az aszály miatt drágulhat a hús, a kukorica

2012.08.03. 07:43 Módosítva: 2012.08.03. 08:17
Az átvételi árak növelését, ám emellett az áfa drasztikus csökkentését szorgalmazza a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezetek és Terméktanács. Az áfacsökkentést a kiskereskedelem is erősen támogatná.

Tragikus képet vázolt fel a hússzektorról Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezetek és Terméktanács (VHT) elnöke és Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke - írja a Napi Gazdaság.

Utóbbi szerint a takarmányárak növekedése és a piaci szabályozás rugalmatlansága miatt hosszabb távon el lehet tekinteni az ágazat jövedelmezőségétől. A sertés- és marhapiac régóta gyengén muzsikál, ennek okai pedig ugyancsak a világpiaci tendenciákhoz kevéssé igazodó szabályozók. Az ebből fakadó feszültségek immár elviselhetetlenek a piaci szereplők számára, ráadásul a mostani kánikula miatti 8-10 milliárd forint közötti kár, illetve a takarmányár 50, esetenként 60 százalékos növekedése több ágazat eltűnésével fenyeget.

A terméktanács tegnapi tájékoztatóján az átadási árak emelése nem volt kérdés, tekintettel arra, hogy a piaci szereplők komoly nehézségekkel küszködnek, vagyis nem a költségek áthárításának mértéke, hanem a termelők életben maradása a fő szempont. A sertés- és marhaágazat képviselői kerülték a Napi Gazdaság átadási ár növekedésére vonatkozó kérdését, a baromfiágazat képviselője azonban 70 forintos kilogrammonkénti drágulást tartott reálisnak − kérdés, hogy a kereskedelem képes-e lenyelni valamennyit az egyébként 15 százalék körüli áremelkedésből.

A terméktanács tisztában van azzal, hogy az árakon a jelenlegi belső fogyasztási szerkezet és gyenge kereslet miatt már nem lehet tovább feszíteni. A takarmányárak, a támogatási rendszer gyengesége és az időjárási károk az olcsóbb hús kategóriákban is olyan árnövekedést okoznak, hogy félő, nem kerül a fogyasztók asztalára hús. A terméktanács a szabályozók változtatására, de mindenekelőtt a hús áfájának 5 százalékra mérséklésére tesz (illetve tett) javaslatot. Ezzel észrevétlen maradna a termelői árak növekedése a kiskereskedelmi árban, másrészt a jelenlegi (alsó hangon) 25-30 százalékra becsült élelmiszer-piaci feketegazdaság is eltűnhetne − a jelenlegi 27 százalékos áfa ugyanis a csalás "melegágya".

A kukorica kiszáradt

Akár 3 millió tonnával is csökkenhet idén a hazai kukoricatermés az aszály miatt. Az állattartók is belerokkanhatnak a legfontosabb takarmány árának drámai drágulásába, ezért agrárszakemberek kormányzati segítséget sürgetnek - ismerteti a pénteki Népszava.

Az átlagos 7-8 millió tonna kukorica helyett ebben az évben lehet, hogy alig 4-5 millió tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók. Az óriási terméskiesés elsődleges oka a rendkívüli szárazság, de szerepet játszik benne az is, hogy a kormány ellehetetlenítette a víztársulásokat, és még ott sem tudtak öntözni a gazdák, ahol erre egyébként módjuk lett volna - írja a napilap.

Becslések szerint az elmúlt hónapokban pusztító aszály az 1,2 millió hektáros hazai kukoricatáblák mintegy 30 százalékán kiégette a termést. A természeti csapást súlyosbította a légköri aszály is, vagyis a növények a hajnali harmatból sem juthattak némi nedvességhez.

A kukorica őszi jegyzésére már vannak tonnánként 70 ezer forintos ajánlatok is, de ez még valamelyest mérséklődhet, ha az augusztus megkönyörül a gazdákon, és érkezik némi csapadék. Ha viszont maradnak a magas árak, abba az állattenyésztés a kukoricatermelőknek is roppant csapást jelenthet, hiszen a legnagyobb piac éppen az abrakfogyasztó ágazat – hangsúlyozta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Mint mondta, bajban vannak az exportra szerződött termelők, sorra adják be a vis maior jelentéseket. Ők még 45-47 ezer forintos tonnánkénti árra kötötték a kontraktusokat, de jó néhány gazdaságban nincs elegendő árualap.

A szakemberek nem zárják ki azt sem, hogy ha továbbra is elkerülik a kiadós esők az országot, kukoricahiány alakulhat ki. Hiszen a hazai takarmányigény általában 4 millió tonna, de a bioetanol-gyártás is leköt több mint 1 millió tonna kukoricát. A tengerihiány pedig tovább emelheti a búza és az árpa árát is. A takarmánybúza tonnáját már most 60 ezer forint fölött jegyzik, de az árpáért is 55-60 ezer forintot kérnek.

Javasoltuk a kormányzatnak, hogy az állami kézben lévő Concordia Közraktár vásároljon fel takarmánykészleteket, hogy az állattartók ne kényszerüljenek az állomány megtizedelésére – tudatta Vancsura József a Népszava cikke szerint.