Mellár: Súlyos strukturális válságban vagyunk

2012.08.15. 16:25

"Magyarországon a csökkenő kereslet és a visszaeső termelés magas inflációval párosul, ami a stagfláció tankönyvi esete" - írja Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanára a Világgazdaságban. A jelenség a hetvenes-nyolcvanas évek nyugati gazdaságaiban bukkant fel először, és a gazdaság komoly szerkezeti problémáira hívta fel a figyelmet. A gazdaságpolitika jelentős átalakításával ott ezt a problémát néhány év alatt kezelni tudták, írja.

"Vajon a hazai illetékesek is felismerik, hogy nálunk nem konjunkturális válságról van szó, amely előbb-utóbb elmúlik, hanem egy olyan súlyos krónikus strukturális válságról, melyet csak egy tudatosan kialakított és következetesen megvalósító gazdaságpolitikával lehet kezelni?" - teszi fel a kérdést Mellár.

A közgazdász emlékeztet, a magyar gazdaság recesszióba került, hiszen a 2012-es év első két negyedévében rendre 1 százalékkal és 0,2 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez képest. Valójában azonban már régebben elkezdődött a visszaesés: 2011 első negyedéve után ugyancsak nullaközeli növekedési számok láttak napvilágot.

Szerinte ahhoz, hogy az év egészére teljesüljön a Nemzetgazdasági Minisztérium 0,1 szá­zalékos növekedési terve, a második fél évben 1 százalék körüli növekedést kellene produkálnia a magyar gazdaságnak. "Általában tekintve ez nem túlságosan nehéz feladat, de itt és most valószínűleg még ennyi sem jön ki a honi gazdaságból. Keresleti oldalról sem a fogyasztás, sem a beruházások nem fognak dinamikus növekedésbe váltani, hogy élénkítsék a gazdaságot. A gyengélkedő és tovább lassuló EU-tól sem várhatjuk, hogy az exportunkat majd fel fogja pörgetni" - írja a közgazdász a vg.hu-n.