János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rohan bele az újabb pofonba Matolcsy

2012.09.03. 13:31
Egy tapodtat sem lépett előre a kormány a jövő évi költségvetés ügyében. Bár korábban úgy tűnt, a tervezetet átírják úgy, hogy az ne lehessen gátja az IMF-megállapodásnak, ez mégsem történt meg. Milliárdokat bukhatunk.

Jövő héten újra ülésezni kezd a parlament, az őszi viták egyik központi témája a 2013-as költségvetés lesz. Bár a költségvetés fő számait rendhagyó módon már a nyári szabadság előtt elfogadták, ez azonban nem javított a tervezési folyamat minőségén, a pesszimistább szakértők szerint a büdzsében körülbelül 400-500 milliárdos lyuk tátong. Bár korábban úgy tűnt, a nemzetgazdasági tárca hajlik rá, hogy a kifogásolt részeket átírja a költségvetésben, ez végül mégsem történt meg.

A tervezet főleg az adóbevételek oldalán nem megalapozott, a kormány néhány tételt jelentősen felülbecsül. Így például 160 milliárdos többletet vár az adóbeszedés hatékonyságának növekedéséből és olyan adónemekkel is számol – például az MNB tranzakciós adójával –, amelyek kapcsán az EU és az IMF kimondottan rosszallását fejezte ki, a jegybanki adó miatt például az Európai Bizottság is vizsgálódik.

Ennek ellenére kalkulálnak a nemzetközi szervezetektől felvett hitel pozitív hatásaival is, év végére már 266 forintos euróárfolyamra, és a hozamok 200 százalékpontos csökkenésére számítanak, a megállapodást novemberre várják.

Így biztosan nem megy át

Jelenlegi formájában, kiegészítő intézkedések nélkül aligha fogadják el a költségvetést, az ugyanis lényegében azt jelentené, hogy hagyjuk elszállni a büdzsé hiányát, lemondunk az EU és IMF pénzéről, az erősebb forintról, a befektetők bizalmáról, az olcsóbb finanszírozásról. Mindez azonban jobban visszavetné a gazdasági növekedést, mint amennyit a kormány munkahelyvédelmi tervében megfogalmazott adócsökkentés lökne rajta.

Még nem tudni, mikor válaszolnak

Hivatalosan is eljuttatta a Költségvetési Tanács (KT) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) a 2013. évi költségvetéssel kapcsolatos újabb információ-igényét, a válasz átadásának időpontjáról konzultálnak a felek, válaszolta a tárca az MTI kérdésére hétfőn.

Kovács Árpád, a KT elnöke a múlt héten közölte az MTI-vel, hogy a testület további információkat kér az NGM-től a jövő évi költségvetésről, miután a korábban a tárcától igényelt háttértanulmányokat áttekintette.

A Költségvetési Tanács (KT) a költségvetés kapcsán  pótlólagos információkat kért a kormánytól, a minisztérium választát azonban sem az NGM, sem a KT nem hozta nyilvánosságra. A tíz oldalas dokumentumot végül az átlátszó.hu segítségével a Költségvetési Felelősségi Intézet szerezte meg.

Nem tágít a tárca

Ebből kiderül, az utolsó pillanatban bedobott akcióterv 300 milliárd forintba kerül, a csomagból 270 milliárdnyi lazítás a versenyszférában valósul meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint ennek hatására a háztartások rendelkezésre álló jövedelme 220 milliárd forinttal emelkedik, fogyasztásuk 193 milliárd forinttal bővül, mintegy 80 milliárd forintnyi többlet adóbevételt generálva. A minisztérium szerint a kiesést tovább csökkenti 30 milliárddal, hogy a kedvezményekben a helyi és központi költségvetési szervek is részesülnek.

A minisztériumi válasz beszámol azokról a számításokról is, mekkora bevétel várható a MNB  megadóztatásából. Eszerint a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki kötvény és az egynapos, legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki betét után 116 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket vár a tárca. „Az MNB saját jogkörében eljárva, önállóan dönthet arról, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket áthárítja-e partnerkörére" – hangsúlyozza az NGM.

A minisztériumi anyag a tranzakciós adó kapcsán azt is taglalja, az egyes tranzakciótípusokból mekkora bevétel folyhat be. Az összesített táblázatból kiderül, az átutalások, készpénzfelvétel, bankkártyás fizetés és postai befizetések után befolyó illetékbevétel mellett a valutaváltók befizetéseire is számít a kormány, 3 milliárd forint értékben. A Magyar Államkincstártól mintegy 10,3 milliárd forintos tranzakciós illetékbevételre számítanak a korábbi 120 milliárd helyett.

Nem csak az akcióterv problémás

Amíg a kormány számol az MNB megadóztatásával, addig a Költségvetési Tanács is kalkulál a bevétellel, a Nemzeti Adó és Vámhivatal hatékonyságnövelésétől várt plusz 160 milliárd megalapozottságát azonban még múlt héten is firtatta a KT elnöke, újabb információkat kértek az NGM-től. Egyelőre nem látni azokat az új intézkedéseket, aminek a hatására az adóhivatal teljesítménye ilyen mértékben növekedni tudna.

De nem csak a 300 milliárdos akcióterv lékelte meg a korábbi terveket, a kormány 1,6 százalékos GDP-növekedésre alapozza a költségvetést, ez azonban túl optimista, a vártnál kisebb fogyasztás és kisebb export mellett az adóbevételek jelentősen elmaradhatnak a tervektől.

Problémás a kormány terve az e-útdíj kapcsán is, 75 milliárd bevételre számít a jövő júliusban bevezetendő renedszertől, a tervezetben a megvalósítás költségeivel azonban nem számolnak. Kockázatot jelent mindemellett az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentéséről szóló terv is, ez akár további 60 milliárd forintos kiesést okozhat.

Ha csak a legnyilvánvalóbb kockázatokkal számolunk, a kormány által tervezett GDP-arányos 2,2 százalékos jövő évi hiány 3,8-4,2 százalékosra nő. Ezzel azonban ismét elbukunk abban a régi – és Matolcsy Györgyék által eddig sikeresnek mondott – küzdelemben, amelyet azért folytatunk, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!