Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnyen kiszolgáltatottakká válhatunk

2012.09.04. 12:50
A kamatcsökkentési ciklus elindulása és a várhatóan negatív költségvetési hírek miatt Magyarország egyre inkább kiszolgáltatottá válhat a globális befektetői környezet esetleges romlására - vélekedik legfrissebb kommentárjában Gárgyán Eszter, a Citibank budapesti elemzője. A piaci nyomás azonban később fog csak jelentkezni a világ nagy jegybankjainak várható lépése miatt. Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a forint tovább gyengül a szakértő szerint.

A szakértő emlékeztet arra, hogy az elmúlt hetekben a kedvező nemzetközi környezet segítette a magyar államkötvények piacát és közben a magyar csődkockázati felár is csökkent. A belföldi fejlemények, miszerint az utolsó negyedévben rendkívül feszült időszak vár Magyarországra a hiteltárgyalások előrehaladása nélkül, egyelőre nem befolyásolták a piacokat.

A jövő évi költségvetési ügyek kapcsán az elemző idézi Pleschinger Gyula NGM-államtitkár Magyar Nemzetnek adott hétvégi interjúját, miszerint a kormány azon van, hogy mindenki előtt megvédje a munkahelyvédelmi akcióterv fedezetét, így a jegybank megadóztatását.

Az államtitkár az MNB tranzakciós illetékfizetéséről szólva azt mondta: "arról van szó, hogy amennyiben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) veszteséges lesz, akkor fizetési kötelezettsége keletkezik a költségvetésnek 2014-ben". "Az MNB eredménye azonban nagyon sok mindentől függ, amely tételekről jelenleg még keveset tudunk. A tranzakciós illeték fizetése nem vonja tehát feltétlenül maga után a veszteségességet" - nyilatkozta Pleschinger, aki hozzátette: a túlzott deficit eljárás keretében az EU 3% alatti hiányt vár el jövőre is, tehát lenne mozgástér a kitűzött 2,2%-hoz képest, "csak nem szeretnénk élni vele".

Az jegybankot is hibáztatják

Az OTP elemzői úgy látják, hogy a jegybank veszélyes ösvényre lépett, amikor fundamentális értékelésével szemben (az infláció így magasabb lesz a céljainknál) inkább a piaci árazásra figyelt. Amennyiben ugyanis EU–IMF megállapodás és további költségvetési konszolidációs lépések nélkül kamatcsökkentési ciklus indul, az könnyen eladói nyomás alá helyezheti a hazai eszközöket.

Az euró már a múlt  280 forint felé ment, miután a Monetáris Tanács 25 bázisponttal – 7,00 százalékról 6,75 százalékra – csökkentette a jegybanki alapkamatot. Úgy tűnik tehát, hogy a piac hiteltelennek tartja a jegybank lépését – ami érthető is, tekintettel arra, hogy a Monetáris Tanács saját inflációs értékelése ellentétben áll a kamatdöntés végeredményével. De egyelőre még nem egyértelmű, hogy a döntés egy kamatvágási ciklus kezdetét jelenti-e.

Az elmúlt napok költségvetési fejleményei nem abba az irányba mutatnak , hogy a kormány a kiadások és a finanszírozási igény csökkentésére törekedne. Orbán Viktor további társasági és szja-csökkentést helyezett kilátásba, szó van az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentéséről, valamint az E.ON gázüzletágának megvásárlásáról is - sorolja Gárgyán.

Céltáblává válhatunk

Gárgyán szerint ezek alapján az valószínűsíthető, hogy a következő hónapokban a befektetők csalódottak lesznek a magyar hírek hallatán. A piaci nyomás azonban késlekedhet az EKB és a Fed várt lépései miatt.

A kamatcsökkentési ciklus kezdetével, valamint a negatív költségvetési hírekkel párhuzamosan Magyarország egyre jobban kiszolgáltatottabbá válhat a globális kockázatkerülés romlására. Gárgyán szerint a kockázatok egyre inkább a forint gyengülésének irányába mutatnak.