Kiderül-e valaha is, ki tette tönkre a Malévot?

2012.09.19. 11:03 Módosítva: 2012.09.19. 13:48

Vita alakult ki a Malév felszámolásához vezető, az elmúlt nyolc évben elkövetett hibákat feltáró vizsgálóbizottság szerdai ülése előtt: a testület az ellenzéki politikusok szerint még azelőtt megszűnt, mielőtt sikerült volna bármit is kideríteni. Valójában a bizottság mandátuma csak jövő hétfőn jár le, addig tehát a parlament még meghosszabbíthatja azt; Varga ezt már kezdeményezte is.

A bizottság megszűnéséről szóló érv szerint az annak létrehozásáról szóló országgyűlési határozat szerint a Varga vezette bizottságnak a megbízatástól számított 180 napon belül kellett volna elkészítenie és benyújtania a jelentését arról, hogy mely 2002-2010 között meghozott intézkedések vezettek a Malév csődjéig. A bizottságról március 14-én jelent meg a határozat, ezért úgy is lehetett értelmezni a szabályokat, hogy a testület aznap kapta a megbízatását. Ebben az esetben a határidő szeptember 10-én lejárt volna, a bizottság mandátuma megszűnt anélkül, hogy bármilyen jelentést is letettek volna az asztalra. Valójában azonban csak néhány nappal később választották meg a tagjait.

Bár a fideszes Varga észlelte, hogy kifutnak az időből, ő úgy számolt, hogy a bizottság még szeptember 30-ig működik, így szeptember 13-án benyújtott egy képviselői indítványt, amelyben azt kéri, hogy az Országgyűlés december 30-ig hosszabbítsa meg a mandátumukat. Kérdés, hogy erre lesz-e ideje a parlamentnek, mert akárcsak a bizottság létét már vitató ellenzékiek, Varga is elszámolta magát: a megbízatás szeptember 24-én lejár. Ha eddig sikerül dönteni a bizottság mandátumának meghosszabbításáról, nem kell teljesen előlről kezdeni a procedúrát, és új bizottságot felállítani. A jelenlegi bizottság egyébként tíz főből állt, ebből négy fideszes, egy kereszténydemokrata, két szocialista, két jobbikos és egy LMP-jépviselő.