Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Ha jön az IMF, jönnek a dollárok

2012.09.21. 13:48 Módosítva: 2012.09.21. 13:50
Továbbra is tartja magát az Államadósság Kezelő Központ ahhoz, hogy csak az EU-IMF hitelkeret-megállapodás után várható devizakötvény kibocsátás. Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádióban azt mondta, hogy egy novemberi hitel megállapodás esetén egy hónapon belül a piacra tudnának bocsátani egy, feltehetően dolláralapú kötvényt.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint a nemzetközi befektetői hangulat meglehetősen erős. A devizakötvény-kibocsátással kapcsolatban Borbély László azt mondta: „nem változott az az elképzelés, hogy nyilvános államkötvény kibocsátás külföldön, kizárólag az IMF–EU megállapodás után valósulhat meg. Ezt várja a piac is tőlünk egyébként”.

A finanszírozás szempontjából nem létfontosságú az idei devizakötvény-kibocsátás, mert a tartalékokkal együtt ki lehet fizetni a kötelezettségeinket. Mindez persze akkor igaz, ha a forint állampapírpiac továbbra is megfelelően működik. „Ha devizakötvény kibocsátás lesz, valószínűleg dollárkibocsátás lehet a favorit, mert jelenleg az amerikai alapoknak van igazán pénze” – fogalmazta meg a lehetséges forgatókönyvet az Államadósság Kezelő Központ helyettes vezetője, aki szerint akár „3-4 hét alatt egy ilyen kibocsátást tokkal-vonóval meg tudnak szervezni”.

Az ÁKK egyébként nagy sikerként értékeli a lakossági állampapír értékesítést, mert a tervezett mennyiség tízszeresét sikerült eddig eladni, és év végéig akár 400 milliárd forinttal is emelkedhet a hazai kézben lévő állampapír állomány. Borbély László a sikeres hazai állampapír-értékesítést a magas hozamszintek és az elindított reklámkampány együttes hatásával magyarázta. „Nem gondoltam volna, hogy épp júliusban lesz kiugró a növekmény, amikor 70 milliárddal nőtt a lakosság kezében lévő állampapír állomány, holott az gondolhatná az ember, hogy akkor nyaralásra költik inkább a pénzüket az emberek” – mondta.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint az „kiemelkedően fontos, hogy jó hozamszinteken forognak az állampapírok (...) de be kellett ennek kerülnie ennek a köztudatba, ezért fontos volt a sikerben a reklámhadjárat is”. Hosszabb távon az is megéri majd, hogy új fiókokat nyitott Budapesten a Magyar Államkincstár.

A befektetők számára tartott aukciókról azt mondta: „a hozamokban is megjelenik a jelentős kereslet (...) január-februárban még 9 százalékos hozamokról beszéltek a hosszú futamidejű papírok esetében, amelynél el lehetett adni egy aukción a magyar eszközöket, ehhez képest most már jelentősen 7 százalék alatt van a 3 és 5 éves kötvények hozama, és 7,2 százalék körül a 10 éves hozam (...) Jelentősen csökkent az a felár, amit a legfejlettebb piacokhoz képest ki kell fizetni".  • Vennék
  • Bankszámla