Jöhet a segélyplafon?

2012.09.25. 07:33

Soltész megerősítette

"Már készülnek a számítások a gazdasági tárcánál a segélyezési plafon bevezetéséhez" - mondta el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Soltész Miklós szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A politikus szerint nem kaphatnak több pénzt azok, akik segélyből élnek, mint akik vállalják, hogy elmennek dolgozni nagyon alacsony bérért. A segélyplafon bevezetéséhez szükséges számításokat a gazdasági tárca szakemberei végzik.

A kormány felső határt vezethet be az egy főnek havonta kifizethető szociális támogatások esetében. Legalábbis, egy ilyen javaslat is felvetődött azon a múlt heti kormányülésen, amelyen a Nemzetközi Valutaalapnak írt válaszlevélről kaptak tájékoztatást a kabinet tagjai, írta a keddi Magyar Nemzet.

Hétfőn Giró-Szász András, kormányszóvivő a szociális támogatások célzottabbá tétele kapcsán azt mondta, először szeretnének áttekintést kapni a területről, létrehozni azt a rendszert, amelyben világosan, egy „gombnyomásra” látják, hogy az adott személy akár az államtól, az önkormányzattól vagy más szervektől milyen támogatást kap.

A Magyar Nemzet információi szerint azonkívül, hogy átláthatóvá tennék a szociális támogatások rendszerét, a kormány azt is vizsgálja, milyen vállalásokat tudna ezzel kapcsolatban elfogadni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalásokon.

Hogy a segélyek maximálása szerepel-e a magyar kormány múlt héten elküldött válaszlevelében, azt a lap forrásai nem tudták megmondani, csak azt, hogy az erről szóló ülésen elhangzott az ötlet.