160-nal kevesebben vannak állás nélkül

2012.10.16. 16:23

Az előző havinál másfélszer több, de a tavaly szeptemberinél 15 százalékkal kevesebb új állást jelentettek be a munkaadók szeptemberben – közölte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Összesen 43 200 új álláshelyet ajánlott fel csaknem 12 ezer munkáltató, a hó végére 34 400 állás maradt betöltetlen.

A munkaügyi kirendeltségeken regisztrált álláskeresők száma azonban elenyésző mértékben csökkent, legalábbis havi összevetésben. Az NFSZ tájékoztatása szerint a nyilvántartott álláskeresők zárónapi száma szeptemberben az előző években megfigyelt szezonális trendeknek megfelelően mérséklődött, „a nyilvántartott álláskeresők 2012. szeptemberi zárónapi száma 526,7 ezer főt tett ki, amely az előző hónaphoz képest 160 fővel kevesebb”. Éves szinten azonban látványosabb a munkakeresők számának csökkenése: az előző év azonos hónapjához képest pedig 9993 fős csökkenést mért a foglalkoztatási szolgálat.

A megyék egy részében nőtt az állástalanok száma. Tizenkét megyében volt az augusztusinál több munkanélküli, havi szinten a legnagyobb mértékben – több mint 3 százalékkal – Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt az arányuk. Éves szinten hat megyében lett több állástalan, Csongrádban majdnem 6 százalékos volt a növekedés. Havi szinten két százalék feletti csökkenés volt Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, éves szinten Békés volt az első a több mint 9 százalékos csökkenéssel (de további öt megyében csökkent 4 százalékot meghaladó mértékben az álláskeresők száma).

A munkanélküli ellátásra jelentkezők száma 30 százalékkal nőtt egy hónap alatt – ezen belül a pályakezdőké több mint negyven százalékkal emelkedett –, az ellátásból kikerülők száma 29 százalékkal volt magasabb az augusztusinál és 16,4 százalékkal magasabb a tavaly szeptemberinél. Egy hónap alatt nőtt a férfi és a szakképzetlen álláskeresők száma, míg a nőké és a diplomás munkát keresőké csökkent.

Az NFSZ statisztikája szerint a múlt hónapban 8 cég összesen 598 főt érintő csoportos létszám leépítési döntést jelentett be, ez augusztussal és tavaly szeptemberrel összevetve is csökkenést mutat. Az elbocsátások nagyjából 80 százalékát Budapesten és Komárom-Esztergom megyéből jelentették.