Színezett sertéshúst adott el egy magyar cég a svédeknek

2012.10.16. 12:26 Módosítva: 2012.10.16. 12:50

Marhahúsként adott el több tonna színezett sertéshúst Svédországba egy magyar cég, a svéd Aftonbladet nevű lap szerint. A hús az állaga miatt lett gyanús, a bevizsgáláskor kiderült, hogy a sertéshúsba szinezéket fecskendeztek, hogy drágább marhahúsnak tűnjön.

A csalás a lap szerint egészségügyi szempontból is rendkívül veszélyes, mert a marhahúsnál gyakori, hogy nem teljesen átsütve készítik el, a nyers disznóhús azonban jelentős kockázatokat hordoz. Betegséget okozhat például a nyers húsban lévő élősködő, a trichina nevű, szabad szemmel nem látható parányi fonalféreg. Az ügyben a svéd élelmiszerügyi hatóság is vizsgálódik.

A svéd Aftonbladet híroprtál fotója
A svéd Aftonbladet híroprtál fotója

A húst Svédországban értékesítő vállalkozó azzal védekezett, hogy őt is becsapták, a 30-40 tonna magyar sertéshúst már neki is marhaként adták el.

A svéd lap cikke szerint a szállítmány a Filetto nevű magyar cégtől érkezett az országba. Ez a az a Filetto Kft., amely honlapján a termékei között fagyasztott sertés-, marha- és borjúhúsokat sorol fel. A cégnél telefonos érdeklődésünkre annyit közöltek: valóban az ő termékükről van szó, és az ügyben valóban folyik egy vizsgálat.

A társaságot az Opten cégtárának adatai szerint két ercsi lakcímű magánszemély, az azonos lakcímen bejegyzett Franó István és Franó Jozefina alapította 2009-ben, 2011 óta Franó Jozefina az egyetlen tulajdonos, és 2010 novembere óta ő az egyedüli ügyvezető is. A cégnek tavaly 425 millió forintos árbevétele és 3,3 milliós adózott nyeresége volt.