Varga: Kínzóeszközökkel kell egyensúlyt csinálni

2012.10.16. 10:28 Módosítva: 2012.10.16. 12:06

„Magyarország a legrégebb óta van túlzottdeficit-eljárás alatt. Miközben az EU27-nél átlagosan 3,5 éve van ilyen eljárás, tehát a válság kezdete óta, mi már nyolc éve ebben a kategóriában vagyunk. Ezért, amikor 2010-ben választani kellett, hogy egyensúly vagy növekedés, akkor az egyensúly mellett kellett dönteni” – mondta Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Portfolio.hu által rendezett Budapest Economic Forum konferencián, amit a portfolio.hu szervezett. A magyar költségvetés évente 1200-1300 milliárd forintot fordít adósságszolgálatra, ezért is fontos, hogy az egyensúlyt mindenféle kínzóeszközökkel helyre lehet állítani.

Varga beismerte: a potenciális növekedési lehetőségeink beszűkültek. Elmondta, hogy a 2002-es béremelések miatt a munkatermelékenység csökkent, emiatt tőke ment el az országból, ez azóta is rontja a növekedési kilátásainkat, „2009-ben történtek pozitív lépések, az akkori kormány bérvisszafogó politikát folytatott”.

Varga a munkaerőpiac kapcsán azt mondta, hogy 3,7-ről 3,8 millióra nőtt a 15-64 év közötti foglalkoztatottak száma, de ez Csehországban 5,1 millió, és még Ausztriában is, ahol kevesebben élnek, 4 millió fölött van ez a szám. A foglalkoztatás tekintetében az ország a vesztes kategóriában van.

Varga beszélt a beruházásokról is. Mivel a bankoknál a hitel/betét mutatók csökkennek, ez visszahúzza a fejlődést. „Ha szembenézünk a tényekkel, akkor azt kell mondani, hogy a gazdaság most kezd azzal a valós teljesítménnyel szembenézni, amit produkálni tud. Eddig a hitel és az államháztartási hiány vitte a növekedés, most, amikor ezeknek vége, nagyjából látjuk, azt hogy a magyar gazdaság valójában 0 körüli ütemben tud bővülni”. Baj van a beruházásokkal, a GDP-arányos 16 százalékos rátával nem csak rövidtávon, hanem középtávon is gondunk lesz.

Varga más bajokat is elsorolt. Beszélt arról, hogy a kormányzati kiadások tekintetében a versenytársaink sokkal kedvezőbb pozícióban vannak, hogy az adósságpályánk 2002 óta (akkor volt a legalacsonyabb az államadósság, 52 százalék) nő, a bruttó külső adósságunk is nagyon magas. „A kormányzati kiadásokat a következő években is csökkenteni kell, a dologi kiadások a létszámcsökkentéssel párhuzamosan esni fognak.”

Arról is beszélt a miniszter, hogy torz az adórendszer, Magyarországon a minimálbéresek száma a legmagasabb, az adóelkerülés még mindig komolyan jelen van a gazdaságban. Ezért nem kell még egy magasabb adókulcs, mert csak az adóelkerülést fogja fokozni.

„A szándék, hogy egy biztonság hálóra törekszünk, az változatlan. A helyzet ugyan javult, a CDS-árazás csökkent, de messze vagyunk attól az ideális állapottól, hogy ezeket a külső támaszokat el tudjuk vetni. A magyar kormány októberben elküldött tárgyalási ajánlatát értékelik, ezután a megállapodás megoldható közelségbe kerül”.