Újabb megszorításokat jelenthet be a kormány

2012.10.17. 07:12 Módosítva: 2012.10.17. 07:40

Az Orbán-kormány várhatóan újabb megszorításokat lesz kénytelen bejelenteni, miután az Európai Unió kevésnek, felülbecsült hatásúnak tartja az október 5-én bejelentett Matolcsy-csomagot – értesült az Origo. Igaz, azt már az első, alapvetően kedvező reakciók után látni lehetett, hogy az erre az évre 133 milliárdos zárolást, 2013-ra 397 milliárdos kiigazítást jelentő csomag túlságosan optimista, ráadásul a csomag azóta több helyen puhult is.

Az Index a múlt héten úgy kalkulált, hogy körülbelül százmilliárddal számolhatták el a megszorításokat. A pedagógus életpályamodell elhalasztásának tényleges hatása ugyanis 30-40 milliárddal kisebb, mint a 73 milliárdos bruttó tétel, bizonytalannak tűnt, hogyan folyik be az Államkincstártól nettó értelemben több tranzakciós adó, és a pénztárgépek chipesítésének 95 milliárdos költségvetési hatása, a közszféra létszámleépítésének 30 milliárdos költségvetési hatása is kétségesnek tűnt, míg a a munkavállalói járulékplafon eltörlésétől várt összeg (51 milliárd) erősen túlbecsültnek látszott, elemzők szerint ennek ténylegesen a fele várható. A csomag ráadásul azóta már kisebb lett előbb 18 milliárddal, majd újra puhult az egészségügyben és az oktatásban.

Az aggodalmakat a nemzetközi szervezetek is osztják. Bár a hivatalos menetrend szerint az Európai Bizottság csak november 7-én mond róla nyilvános véleményt, brüsszeli szakértők és az IMF már átszámolták, és kevésnek találták a kiigazítást. Az Origo információi szerint a brüsszeli bizottságon „az még átment, hogy 2,2-ről 2,7 százalékra felemelték a hiánycélt, de úgy látják, a megnövelt deficit sem lesz elérhető”, a lap úgy tudja, hogy ezt informálisan meg is üzenték a kormánynak. Egyelőre az IMF-reakcióját nem ismerni, de az biztosnak látszik, hogy ha az EU-val nem tudunk megállapodni, akkor leáll a hiteltárgyalás, aminek súlyos hatásai lehetnek (forintgyengülés, állampapírokhozamok megugrása, amelyek még tovább tolhatják az országot lefelé a lejtőn).

A cikk szerint azt várják a miniszterelnöktől, hogy „napokon belül újabb intézkedésekkel egészítse ki a másfél héttel ezelőtt prezentált akciótervet, a lépéseket pedig a kormány hozza is nyilvánosságra”. A korábbi kiigazításnak majdnem a felével felérő, 150-200 milliárd forintnyi megszorítást kell összerakni, ha teljesíteni akarjuk Brüsszel igényét.

Az Origo szerint a bizottság, ha elégedetlen marad az intézkedésekkel, beváltja azt az év eleje lebegtetett fenyegetést a 2013-as uniós támogatás részleges elvonásáról (ennek felfüggesztéséről egyszer már döntöttek, de aztán ezt felülírták a május végén). Mindez azzal járhat, hogy akár 150 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt is elbukhat Magyarország – nagyjából annyit, amennyivel most összébb kellene húzni a nadrágszíjat. Szerda reggelre rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter délelőtt tíz órakor tart sajtótájékoztatót.