A Kehivel vizsgáltatnák a Nemzeti Bankot

2012.10.19. 07:59

Navracsics Tibor azt javasolja az államháztartási törvény módosításában, hogy a jövőben ne csak a stratégiailag kiemelt jelentőségű, vagy a többségi állami tulajdonban álló cégeknél tarthasson ellenőrzést a Kehi, hanem minden olyan cégnél amelyben közvetve vagy közvetlenül tulajdonos az állam, függetlenül a tulajdon mértékétől, írja a Népszabadság.

A korrupció ellen gondolták

A közigazgatási tárca szerint az elmúlt időszakban gyakran alkalmazott korrupciós technika volt, hogy a kétes ügyleteket a közvetett, illetve kisebbségi állami tulajdonban álló cégek hajtották végre, hiszen ezeknél az állami ellenőrzés kevésbé érvényesülhet. Azért van szükség a tárca szerint a módosításra, mert ezáltal jobban kontrollálható lesz az állami pénzek felhasználása.

A módosítással viszont megszűnne az államháztartási-törvény hatályos kitétele is, amely a Magyar Nemzeti Bankot mentesítette a Kehi ellenőrzései alól. Ez azt jelenti, hogy így a Kehi jogosult lesz bármilyen információt kivinni a Nemzeti Bankból. A jegybank számos komoly üzleti titoknak számító információ birtokában van, elég arra gondolni, hogy a kereskedelmi bankok részletes működéséről mindenkinél több adatuk van, ők kezelik a devizatartalékot, és nyíltpiaci műveleteket is végeznek az alapvető feladatokhoz kapcsolódóan.

„A módosító indítvány az MNB álláspontja szerint nemcsak sérti az MNB függetlenségét, de felesleges is, hiszen a hatályos jegybanktörvény szerint az MNB gazdálkodását már eddig is két szerv, az Állami Számvevőszék és az MNB felügyelőbizottsága ellenőrizte és ellenőrzi”, mondta erre az MNB.

Az ügynek az ad furcsa felhangot, hogy az MSZP-be belépett Braun Róbertet, Simor korábbi tanácsadóját épp azzal támadta a Fidesz, hogy kiszivárogtathatta az MNB adatait a szociknak.