Orbán: Közel a megállapodás az IMF-fel

2012.11.16. 08:22 Módosítva: 2012.11.16. 09:09
Kétharmados, azaz minősített többséget igénylő jogszabály lesz az új földtörvény, jelentette be a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

A miniszterelnök szerint az Európai Unió múlt heti országjelentése közvetlenül arról is szól, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is biztosan megáll a lábán.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: továbbra is megegyezésre törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az unióval.

„Azért javaslom, hogy Magyarország továbbra is tárgyaljon az IMF-fel, mert nehéz idők fognak jönni Európában (...), és nekünk jó volna, ha egy biztonsági védőhálónk lenne” – mondta a kormányfő, aki szerint közel a megállapodás.

Az Európai Bizottság szerint jövőre sikerül az országnak a 3 százalékos cél alatt tartania a költségvetési hiányt, de 2014-ben már ismét 3,5 százalék lehet a deficit. Ebből úgy tűnik, Brüsszel a mostani intézkedésekkel elért hiánycsökkentést sem tartja fenntarthatónak.

A „világ különböző sarkaiból” érkező nyomás – például a bankadó és a multinacionális vállalatokat terhelő adók csökkentésére – még mindig érezhető, ám a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy a válság terheit méltányosan kell szétosztani – mondta Orbán Viktor, majd a tranzakciós illetékre utalva jelezte, mindent megtesznek, hogy a bankok ne hárítsák ezt a terhet az ügyfelekre, de ha mégis megteszik, „megkeressük az eszközöket, hogy ez ne fordulhasson elő”.

„Majd jól megnyerjük azt a csatát is”

Orbán arról is beszélt, hogy a kormány a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) javaslatára támogatja, hogy kétharmados jogszabály legyen a földtörvény.

Arra a kérdésre, hogy a törvény miatt Magyarország nem nyit-e újabb frontot az uniós bírósággal, a kormányfő azt válaszolta: „szerintem nem nyitunk, de majd meglátjuk, ha nyitunk is, majd jól megnyerjük azt a csatát is”.

Az új földtörvény a nagybirtokot korlátozó irányba mozdítja a magyar mezőgazdaságot, tette hozzá.

A zsebszerződésekről szólva közölte: „jöhet ide az Európai Unió vagy akárki, de törvénytelenül szerzett dolog vagy törvénytelenül létrejött szerződés semmilyen későbbi változás révén nem válik törvényessé. Tehát azt a földet vissza kell adni. Nehéz dolog, dzsungelharc, de a magyar jogalkotó megtalálta a szükséges eszközöket” – mondta.