Nem kéne tovább növelni a bizonytalanságot

2013.01.18. 06:26
Csak azért, mert nem omlott össze a forint, még egyáltalán nem biztos, hogy a monetáris politika megfelelő, mondta Simor András, a jegybank tavasszal távozó elnöke az őt épp ebből az alkalomból meginterjúvoló Reutersnek. Simor óvott a lazább monetáris politikától, szerinte az csak még kiszámíthatatlanabbá tenné az országot, amivel eleve a kiszámíthatatlanság a legnagyobb baj.

Ha Magyarországon is olyan gazdaságélénkítésbe kezdenének, mint a fejlett országokban, az csak súlyosbítaná a magyar gazdaság legnagyobb gondját, a kiszámíthatatlanságot, nyilatkozta a Reutersnek Simor András, a Magyar Nemzeti Bank tavasszal távozó elnöke. A monetáris ösztönzés szerinte csak mélyebb recesszióba taszítaná az országot.

"Ha a jegybank lépései kiszámíthatatlanná válnak, az jelentősen rontana a helyzeten" - mondta Simor a brit hírügyökségnek adott, péntek hajnalban megjelent interjújában. A Reuters itt utlat rá, hogy a Monetáris Tanács az elmúlt öt hónapban Simor és két helyettese ellenkezése ellenére 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Arra is utaltak, hogy a forint árfolyama november óta öt százalékot esett, és arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sokak szerint olyan, hozzá lojális utódot választ majd Simor helyére, aki nyitott lehet a bankóprés beindítására.

Simor szerint a kedvezőbb globális hangulatnak köszönhetően úszta meg eddig az ország a sorozatos kamatvágások következményeit. A kamatcsökkentés nem volt megalapozott, mert az inflációs előrejelzés meghaladja a bank 3 százalékos célkitűzését. Az, "hogy a forint nem omlott össze, még nem jelenti azt, hogy a monetáris politika megfelelő", mondta Simor, alaptalannak nevezve a bankot a gazdaságélénkítés hanyagolása miatt ért bírálatokat.

"Többet tettünk, mint bárki más a régióban, és kipróbáltunk minden lehetséges eszközt, amely egy kis és nyitott feltörekvő piacgazdaság esetében bevethető" - mondta.

Szerinte a kamatvágás hatásai kétségesek, mivel a hitelezés legnagyobb akadálya a bizonytalanság volt, nem pedig az alapkamat. "Nemcsak a befektetési célú forinthitelezés nem nő, hanem a közvetlen külföldi beruházás és a vállalkozásoknak nyújtott devizahitelezés sem, és ezeket nem a magas alapkamat gátolja" - mondta. Szerinte egy lazább monetáris politika még kiszolgáltatottabbá teheti az amúgy is ingatag forintot.