Ödön
2 °C
11 °C

Bajnai Gordon szétoszt 8000 milliárd forintot

2006.07.07. 14:13
Átlátható, gyors, hatékony és eredményes rendszerben használja fel hazánk a 2007 és 2013 között rendelkezésére álló 8000 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt - ígéri Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Hogy mire költik, azt őszig döntik el. Nyáron még egyeztetnek, jövőre viszont már kifizetéseket ígér a kormánybiztos, aki bejelentette: "átigazolják" az NFÜ elnöki székébe Vági Mártont, az ÁPV jelenlegi vezérigazgatóját.

A 8000 milliárd forintos fejlesztési forrás azt jelenti, hogy minden emberre 800 ezer forintnyi beruházás jut. A célunk az, hogy ezt a pénzt a leghatékonyabban használjuk fel - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon, a július 1-jével a Nemzeti Fejlesztési Hivatal átalakulásával létrejött Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkáját irányító fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Bajnai az új fejlesztéspolitikai intézményrendszerről beszélt, s bemutatta az NFÜ új elnökét, az ÁPV-től érkező Vági Mártont.

Bonyolultnak tűnik, egyszerűnek ígérik

A nemzeti fejlesztési intézményrendszer többszintű marad, de az eddiginél egyszerűbb lesz - ígérte Bajnai. A döntési jogkör a kormány kezében lesz, a szakmapolitikai előkészítésért a minisztériumok felelnek, de a munka koordinálását és a különböző operatív programok irányító hatóságait az NFÜ-ben egyesítik. Az ügynökség mellett működni fog egy stratégai célokkal foglalkozó, tárdadalmi tanácsadó testületként működő Nemzeti Fejlesztési Tanács, valamint egy várhatóan kéthetente ülésező tervezési grémium, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület.

Ez utóbbi a kormány irányításával működik, elnöke a miniszterelnök, alelnöke Magyar Bálint lesz, tagjai között van Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Németh Imre és Bajnai Gordon. A testület munkájában állandó meghívottként részt vesz az államreformért felelős kormánybiztos, Draskovics Tibor.

A tagok közül Magyar Bálint a társadalmi megújulásért indított programokért felelős, Baja Ferenc szakterülete a közszolgáltatások fejlesztése, Burány Sándor a gazdaság- és közlekedésfejlesztés feladatait koordinálja, Kolber István a területfejlesztésért, Németh Imre pedig a környezet- és energiaügyi fejlesztésekért felelős. A FIT felügyeletét az Országgyűlés illetékes szakbizottságai látják el úgy, hogy a fejlesztéspolitikai kormánybiztos ezeknek a szakbizottságoknak a meghívására beszámol a testület tevékenységéről.

Terveznek

Bajnai Gordon elmondta, készül és hamarosan végső szakaszába jut a II. nemzeti fejlesztési terv. Arról a kormány augusztusban és szeptemberben átfogó társadalmi vitát folytat, ezután, szeptember végén nyújtják be az Európai Unió testületeihez. A konkrét operatív programok októberre készülnek el, ehhez azonban az Európai Bizottságnak addig ki kell dolgoznia az ezekre vonatkozó irányelveket is. A terv az, hogy az első uniós pályázatokat 2007 elején írják ki - mondta a fejlesztéspolitikai kormánybiztos, aki jövőre már kifizetéseket is ígért a keretből.

Az uniós pénzekért az új pályázati rendszer szintén jóval átláthatóbb és egyszerűbb lesz a mostaninál, az új eljárásrendet a következő hat hétben alakítják ki. A 8000 milliárd forinthoz hazánknak 2000 milliárdot kell hozzátennie, ebből az állam része nagyjából évi 150 milliárd lesz. Bajnai aláhúzta: a pénzügyminisztertől ígéretet kapott arra, hogy a következő évek központi büdzséjében erre a célra lesz elég pénz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?