Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Bajnai Gordon szétoszt 8000 milliárd forintot

2006.07.07. 14:13
Átlátható, gyors, hatékony és eredményes rendszerben használja fel hazánk a 2007 és 2013 között rendelkezésére álló 8000 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt - ígéri Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Hogy mire költik, azt őszig döntik el. Nyáron még egyeztetnek, jövőre viszont már kifizetéseket ígér a kormánybiztos, aki bejelentette: "átigazolják" az NFÜ elnöki székébe Vági Mártont, az ÁPV jelenlegi vezérigazgatóját.

A 8000 milliárd forintos fejlesztési forrás azt jelenti, hogy minden emberre 800 ezer forintnyi beruházás jut. A célunk az, hogy ezt a pénzt a leghatékonyabban használjuk fel - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon, a július 1-jével a Nemzeti Fejlesztési Hivatal átalakulásával létrejött Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkáját irányító fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Bajnai az új fejlesztéspolitikai intézményrendszerről beszélt, s bemutatta az NFÜ új elnökét, az ÁPV-től érkező Vági Mártont.

Bonyolultnak tűnik, egyszerűnek ígérik

A nemzeti fejlesztési intézményrendszer többszintű marad, de az eddiginél egyszerűbb lesz - ígérte Bajnai. A döntési jogkör a kormány kezében lesz, a szakmapolitikai előkészítésért a minisztériumok felelnek, de a munka koordinálását és a különböző operatív programok irányító hatóságait az NFÜ-ben egyesítik. Az ügynökség mellett működni fog egy stratégai célokkal foglalkozó, tárdadalmi tanácsadó testületként működő Nemzeti Fejlesztési Tanács, valamint egy várhatóan kéthetente ülésező tervezési grémium, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület.

Ez utóbbi a kormány irányításával működik, elnöke a miniszterelnök, alelnöke Magyar Bálint lesz, tagjai között van Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Németh Imre és Bajnai Gordon. A testület munkájában állandó meghívottként részt vesz az államreformért felelős kormánybiztos, Draskovics Tibor.

A tagok közül Magyar Bálint a társadalmi megújulásért indított programokért felelős, Baja Ferenc szakterülete a közszolgáltatások fejlesztése, Burány Sándor a gazdaság- és közlekedésfejlesztés feladatait koordinálja, Kolber István a területfejlesztésért, Németh Imre pedig a környezet- és energiaügyi fejlesztésekért felelős. A FIT felügyeletét az Országgyűlés illetékes szakbizottságai látják el úgy, hogy a fejlesztéspolitikai kormánybiztos ezeknek a szakbizottságoknak a meghívására beszámol a testület tevékenységéről.

Terveznek

Bajnai Gordon elmondta, készül és hamarosan végső szakaszába jut a II. nemzeti fejlesztési terv. Arról a kormány augusztusban és szeptemberben átfogó társadalmi vitát folytat, ezután, szeptember végén nyújtják be az Európai Unió testületeihez. A konkrét operatív programok októberre készülnek el, ehhez azonban az Európai Bizottságnak addig ki kell dolgoznia az ezekre vonatkozó irányelveket is. A terv az, hogy az első uniós pályázatokat 2007 elején írják ki - mondta a fejlesztéspolitikai kormánybiztos, aki jövőre már kifizetéseket is ígért a keretből.

Az uniós pénzekért az új pályázati rendszer szintén jóval átláthatóbb és egyszerűbb lesz a mostaninál, az új eljárásrendet a következő hat hétben alakítják ki. A 8000 milliárd forinthoz hazánknak 2000 milliárdot kell hozzátennie, ebből az állam része nagyjából évi 150 milliárd lesz. Bajnai aláhúzta: a pénzügyminisztertől ígéretet kapott arra, hogy a következő évek központi büdzséjében erre a célra lesz elég pénz.