Erzsébet
1 °C
4 °C

Harmadszor is megnyerte a Stadler a MÁV motorvonattenderét

2005.08.04. 10:58

Ahogy az Index hajnalban megjósolta, ismét, immár harmadszor a svájci Stadlert hirdette ki a MÁV a 30+30 elővárosi villamos motorvonat beszerzésére kiírt közbeszerzési tender győztesének.

A vasúttársaság a kanadai-német Bombardier változatlan, tehát bizonyos feladatokra - évente és férőhelyenként - egy eurócentet kérő ajánlatát ugyanúgy érvénytelennek nyilvánította, mint legutóbb, így egyedül a Stadler maradt versenyben.

A versenyző motorvonatok

A MÁV közleménye szerint ők azt olvasták ki a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozatából, hogy a centes ajánlatok "nem biztosítják a verseny tisztaságát, a két pályázó ajánlatának összehasonlíthatóságát". Továbbá "a nem valós árelemek megadása jogsértő helyzetet idéz elő, az ilyen ajánlat értékelése jogszerűen nem valósítható meg."

A Bombardier most is a KDB-hez fordul majd jogorvoslatért - közölte az Indexszel Dian József, a Bombardier dunakeszi vállalkozásának vezérigazgatója. Szerintük ugyanis ők mindent teljesítettek, amit a KDB-határozat előírt számukra. Vagyis - miközben fenntartották a centes értékeket - a bizottság előírásainak megfeleleően beadták a valós árelemeket tartalmazó adatsort is. A MÁV döntését ezért jogellenesnek tartják.

Gyakorlatilag tehát a KDB döntheti el, milyen motorvonatok érkeznek Magyarországra. Ha ugyanis nem tiltja meg a szerződéskötést a MÁV és a Stadler között, a két fél minden bizonnyal aláírja a papírokat a törvényben előírt egyhetes türelmi idő után. Ebben az esetben aligha lehet megváltoztatni a döntést, bármit is döntsenek a bíróságok a Bombardier beadványaira. Ha viszont a döntőbizottság most is megtiltja a szerződéskötést, ismét nyílttá válik a verseny.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?