Salamon
-1 °C
13 °C

Acélhengermű épül Fényeslitkén

2008.12.30. 08:00
Indul az ukrán Vorskla Steel Cégcsoport fényeslitkei acélhengerműgyárának beruházása, közölte Szentpéteri Bertalan, a cég magyarországi kft.-jének ügyvezető igazgatója. Az építkezés várhatóan 2009 első felében kezdődik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

A beruházás előkészítési szakasza lezárult, az ukrajnai acélipari nagyvállalkozásnál most a pénzügyi finanszírozáshoz keresik a kedvező feltételeket, mondta a cégvezető. Az ezer dolgozót foglalkoztató acélhengerműgyárat a záhonyi térség különleges gazdasági övezetének fényeslitkei közforgalmi ipari-logisztikai területén építik fel. Az üzem létrehozása két és fél év alatt fejeződik be.

A hengerműnek helyet adó ipari terület Fényeslitkétől Komoróig húzódik majd, kialakítására összesen 4,5 milliárd forintot fordítanak a záhonyi övezet fejlesztésének részeként, és összesen 130 hektár nagyságú lesz. A Vorskla Steel Cégcsoport 80 hektáros telekrészt kíván vásárolni, és annak ötven százalékát akarja beépíti.

Szentpéteri Bertalan elmondta, hogy az acélhengerműgyár 700 millió eurós költségből épül fel. Az első ütemben meleghengerművet alakítanak ki, amely évente hárommillió tonna acélterméket készít. Később a kapacitást évi ötmillió tonnára növelik, valamint egymillió tonna hidegen hengerelt árut is készít majd az üzem. Fényeslitkén logisztikai, szállítmányozási, valamint feldolgozó és szervizrészleget is létrehoznak.

Az alapanyagot az ukrajnai Poltova megyében lévő vasércbánya melletti Vorskla Steel kohászati üzemből kapja majd a fényeslitkei gyár. A létesülő szabolcsi nagyüzem partnere szeretne lenni a Kecskemétre települő német Mercedes autógyárnak. Az üzem a termékeit ajánlja majd a Nabucco és a Kék Áramlat gázvezetékek építéséhez is, mivel Magyarországon pillanatnyilag nincs acélcsőgyártás.