Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Több száz cég adószám nélkül

2007.03.04. 14:00
Tavaly szeptemberben lépett hatályba az a törvényi rendelkezés, amely értelmében az adóhivatal felfüggesztheti az általa el nem érhető gazdasági szervezetek adószámát. A jogszabály célja az, hogy a feltehetően fiktív gazdasági szervezetek működését korlátozza. November óta több mint ötszáz szervezet adószámát függesztették fel, sőt, már az első adószámok törlésének eljárása is folyik. Nemcsak az érintett cégek, hanem a velük kapcsolatban állók is pórul járhatnak.

Az APEH honlapjának adatai szerint március elejére csaknem ötszázra duzzadt azoknak a gazdasági szervezeteknek a száma, amelyek adószámát felfüggesztette az állami adóhatóság. Az adózás rendjéről szóló törvényt tavaly nyáron, a Gyurcsány-csomag részeként módosította a parlament úgy, hogy lehetővé tette az adószám alkalmazásának felfüggesztését.

Nem találják? Felfüggesztik

Az adóhivatal akkor függesztheti fel egy gazdasági szervezet adószámát, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a szervezet fiktív, fantomizálódott. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akkor kezdeményezhet az APEH ilyen eljárást, ha az általa két egymást követő alkalommal postázott küldemény "címzett ismeretlen" megjelöléssel érkezik vissza, ha egy ellenőrzés során az adórevizorok a székhelyet nem valósnak minősítik, továbbá ha a cég képviselője nem érhető el, vagy fiktív személy.

A rendelkezés tavaly szeptember 15-én lépett hatályba, ennek nyomán november 15-én lettek jogerősek a felfüggesztésről szóló első végzések. Ezeket azóta folyamatosan közli honlapján az APEH. A listán eddig néhány híján ötszáz gazdasági szervezet, elsősorban vállalkozás – ezen belül is kft.-k és bt.-k – nevei szerepelnek. Csak március 1-jén több mint harminc cég adószámának felfüggesztése vált jogerőssé, csütörtök óta ezeknek a cégeknek a nevében is szerepelnie kell a „felfüggesztés alatt” megjelölésnek.

Törlés 90 nap után

A törvény szerint az adószám felfüggesztését követő kilencven nap elteltével az adóhatóság törli az adószámot nyilvántartásából. Mivel az első 23, novemberben jogerőre emelkedett felfüggesztés már több mint három hónapja jogerős, az adóhivatal tájékoztatása szerint megkezdték az adószámok törlésének eljárást. Az adószámot az állami adóhatóság a határozatok jogerőre emelkedésével törli – közölte kérdésünkre az APEH sajtóosztálya, azt azonban nem közölték, hogy a 23-ból mindegyik cég adószámának törlését kezdeményezték-e.

A törvény szerint ugyanis nem törölhető az adószám, ha az adózó a 90 nap alatt kérelmet terjesztett elő a felfüggesztés megszüntetésére, vagy a felfüggesztést az adóhatóság hivatalból megszüntette. A felfüggesztett adószám törlésére akkor sincs lehetőség, ha az adózó felszámolás, végelszámolás alatt áll, vagy az adószámot már egyéb okok – például a cégbejegyzés cégbírósági elutasítása miatt – megszüntették.

Az adóhivatal szerint az adószám törlése nem befolyásolja az érintett adózók jogalanyiságát. A cégbejegyzésre kötelezett szervek, egyéni vállalkozók, alapítványok jogalanyisága az adott hatóság (bíróság) nyilvántartásába történő bejegyzéstől függ, illetve a jogalanyiságot az adózó a nyilvántartásba történő bejegyzésének igazolásával tudja bizonyítani. Vagyis az adószám törlése esetén a gazdasági szervezetek és az egyéni vállalkozások nem szűnnek meg, ám új adószámot kell igényelniük, addig pedig adószám nélkül működnek.

Adószakértői kifogás

Épp ez a szabályozás, amelyet az adószakértők már tavaly nyáron, a törvény elfogadása után kifogásoltak. Oszkó Péter, a Deloitte adószakértője akkor egy kérdésünkre úgy fogalmazott: az, hogy meg nem szüntetett cégeknek akár tízezrei maradhatnak adószám nélkül, sérti az uniós jogot.

A szakértő szerint az is kifogásolható, hogy ha egy cégnek nem is törlik az adószámát – mert a felfüggesztés alatt tudja igazolni, hogy valóban és szabályosan működik –, akkor is hátrányok érik. A törvény szerint ugyanis a felfüggesztés idején nem jogosultak a korábbi, a szabályos működés időszakára szóló adóvisszatérítésre, továbbá a felfüggesztés időszakára akkor sem kaphatnak később adóvisszatérítést, ha utólag be is bizonyosodik, hogy a felfüggesztés jogtalan, alaptalan volt.

A jogi aggályok ellenére a törvény alapján szorgosan függeszt fel az APEH, a listára ráadásul nemcsak cégek, hanem néhány civil szervezet is felkerült. Az adóhivatalnak nem sikerült megtalálnia a Független Gépszer Szakszervezetet, az OSC vízilabdásaiért, az óbudai tömegsportért, a nagykunsági növénynemesítésért és a karcagi vegyeskarért létrehozott alapítványt. A lajstromban – amelyről február közepéig csak három nevet húztak ki, miután azok tisztázták adataikat, vagyis megadták pontos címüket, vagy bejelentették képviselőjüket és azok elérhetőségét – kilenc egyéni vállalkozó is szerepel.

Célkeresztben a kínaiak

A listára a kezdetektől főleg építőipari és ingatlanos, valamint kereskedelemmel foglalkozó társaságok kerültek föl. A március 1-jén listázott 32 cégből 19-nek fő- vagy kiemelt tevékenysége a kereskedelem.

Az APEH-nek emellett egyre több, a neve alapján kínai üzleti körökhöz kötődő cég szúr szemet. Az elmúlt két hétben került a listára a Jin Shan Trade Kft., a Xin Chen Peng Kft., az Ai Ming Bt., az Europe Yi Lei Kft., a Wu Feng Kft., a Yochi Hai Bt., a Hop Mei Trading Kft., valamint a Kelet Varázsa Kereskedelmi Kft.

Nézd meg, kitől kapsz számlát

Az adószámok felfüggesztése nemcsak a fantomgyanús cégeknek rossz, hanem azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek velük kapcsolatban álltak. Noha a számlát befogadókat a partner adószámának felfüggesztése még nem érinti – vagyis levonhatják a számlán szereplő áfát –, bajba kerülhetnek, ha az APEH törli a számlaadó adószámát.

Ekkortól ugyanis a számla már nem adóalanytól származik, vagyis áfa levonására nem jogosít – ez főként az éves vagy negyedéves áfázóknak rossz –, sőt a számviteli törvény szerint nem is hiteles, így a vállalkozás könyveiben sem számolható el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!