Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Kétmilliárddal az adóslista élén

2009.01.30. 10:45
Közzétette honlapján az adóhivatal az aktuális negyedéves adóslistát. A névsorban 135, legalább 100 millió forintos adóhiányt felhalmozott cég és 77, legalább 10 millióval adós magánszemély szerepel, utóbbiak közül egynek a tartozása haladja meg a 100 millió forintot. Az adós cégek többsége kereskedelmi tevékenységet végez, közülük ismert névnek egyedül az egykori sztrádaépítő Viadom Zrt. mondható.

A sóskúti U.K-Metal Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél állapította meg a legnagyobb adóhiányt az APEH: az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatban 1 892 159 000 forintnyi adóhiányt regisztráltak ennél a cégnél. Ezt az összeget a hivatalosan megállapított jogkövetkezménynek nevezett bírságok és pótlékok 1,291 milliárd forinttal fejelik meg, így az U.K-Metalnak összesen mintegy 3,2 milliárd forintot kellene befizetnie az államkasszába. Erre azonban kevés az esély: az APEH, miután a cég elérhetetlennek bizonyult, már az adószámát is törölte.

A második helyen a budapesti Geo-Transzport Kft. végzett, amelyet azonban az APEH – nem tudni, miért – a 23. helyre is rangsorolt. A második helyre 1,341 milliárd forintos tartozással kerültek, a 23. helynél még 421,459 millió forint szerepel a nevük mellett, így összesen 1,762 milliárd forinttal tartoznak az államkasszának. Erre még a két tételből 1,5 milliárd forintnyi bírság is rakódik, így szintén 3,2 milliárdos befizetést vár tőle az adóhatóság. A harmadik szintén egy fővárosban működő cég, az 1 milliárdos adótartozó, összesen 1,774 milliárd forint befizetésére kötelezett Katur Invest Kft., amelynek szintén törölték az adószámát.

Az adóslistán összesen 135 cég szerepel, közülük mintegy negyven törölték már az adószámát, és több mint harminc áll felszámolás vagy végelszámolás alatt. Ez utóbbi kategóriába tartozik a névsor egyetlen ismertebb szereplője, az egykor több autópálya-építési projektben is szereplő Viadom Zrt., amely a 42. helyen áll 254,8 millió forintos adótartozással, amire 177,99 millió forintnyi bírság és pótlék rakódik. A feketelista szereplőinek túlnyomó többsége kereskedelmi tevékenységet végez vagy végzett: mindössze húsz vállalkozás nevében nem szerepelt erre utazó kifejezés. Ebben a húszban építőipari cégek mellett ingatlanforgalmazók, autójavító, vagyonvédelmi, biztonsági és még filmprodukciós vállalkozás is van.

A társaságok közül 22 halmozott fel félmilliárd forintot meghaladó adótartozást. Bírságokkal és pótlékokkal együtt összesen több mint egymilliárd forintot kellene megfizetnie 17 cégnek. Az úgynevezett jogkövetkezmények összege két esetben haladja meg az egymilliárd forintot, további 12 adózóra róttak ki legalább félmilliárdos büntetést.

A magánszemélyek listáját vezető Lin Lian Jie ezekbe a kategóriákba ugyan nem esik bele, de a 199,471 millió forintos adótartozással a céges lista középmezőnyébe, az 57. helyre is befért. Az adóhiányt 183,628 milliós jogkövetkezménnyel fejelték meg, így az angyalföldi lakcímű férfitől összesen mintegy 380 millió forintot várnak. A második helyezett a csákvári Oszoli Imre, aki 98,3 milliós adótartozást halmozott fel, míg a harmadik Ping József újkígyósi lakos 62,8 millió forinttal. Rajtuk kívül még négy adózó tartozik legalább 50 millió forinttal jogerősen.

Érdekesség, hogy a listavezetőn kívül a névsorban csak egy budapesti lakos van, a többségük kelet-magyarországi, főként dél-alföldi lakos. A névsorban akad egy külföldi is: a németországi Mülheimben élő Waluga Siegmund Eduardtól 15,2 millió forintnyi adót és 15,7 milliónyi bírságot, pótlékot vár az APEH.