Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

A kormánypártok 380 milliárdot követelnek

2003.07.28. 11:19
A GDP-arányos költségvetési hiány a tervezett egy százalékpontos csökkenés helyett csaknem ennyivel nőne, ha a jövő évi büdzsében megjelenne a két kormánypárt valamennyi elvárása. Az MSZP 222 milliárd, az SZDSZ 157,5 milliárd forintos csomagját szeretné benn látni a költségvetésben. A szocialisták számára az útépítés, a liberálisoknak az adócsökkentés a legfontosabb.
Az MSZP 222 milliárd, az SZDSZ pedig 157,5 milliárd forintnyi követelést fogalmazott meg a 2004-es költségvetéssel kapcsolatosan. A GDP 3,8 százalékára tervezett jövő évi deficit ezért 5,7 százalékig szaladna abban az esetben, ha a két kormánypárt maradéktalanul érvényesítené elképzeléseit a 2004-es büdzsé tervezetében.

Az SZDSZ-nek az szja a fontos

A legnagyobb tételnek az adótábla számít: mintegy 112,5 milliárd forinttal kisebb bevétellel kellene megbarátkoznia a Pénzügyminisztériumnak akkor, ha a kormány helyt adna az SZDSZ követelésének, és bevezetnék a 2004-re már elfogadott, a jelenleginél kisebb terhet jelentő szja-táblát.

Noha az idei, szigorúbb adótábla megtartása 153 milliárd forintnyi bevételnövekedést jelentene a büdzsében, az elfogadott költségvetési terv szerint ez csak az adójóváírás szabályaiban történő "kompenzációval" lenne működőképes - ami 40,5 milliárd forintos bevételelmaradással egyenértékű. Összességében ezért az idei adótábla és az SZDSZ által támogatott között mindössze 112,5 milliárd forintnyi a különbség.

Csak 2007-től drágul az energia áfája

Kínosan érintené a pénzügyi tárcát az is, ha tartania kellene magát a korábban hangoztatotthoz, és az energia áfáját csak 2007-től emelhetné fel a kedvezményes kulcsból a jövőre 23 százalékos normál kulcsba. Márpedig erre minden lehetőség adott, hiszen Magyarország 2007-ig mentességet kapott az energia legmagasabb áfakulcsba sorolásához. Ráadásul az erre vonatkozó kérelmet már a Medgyessy-kabinet képviselője terjesztette be Brüsszelben. Lapunk becslése szerint ez a lépés mintegy 110 milliárd forinttal csökkentené az áfabevételeket.

A szocialista frakció kezdeményezett egyeztetést a PM-mel a ma még nullaszázalékos gyógyszeráfa, valamint a gyermekneveléshez kapcsolódó tételek áfájának öt százalékra emeléséről is. Ezt a lépést azonban legfeljebb májusig lehet elhalasztani: az uniós tagsággal együtt ugyanis legalább öt százalékra kell emelni a legkisebb áfakulcsot. A Világgazdaság számítása szerint az emelés elhalasztása májusig mintegy negyvenmilliárd forintos bevételelmaradást jelentene.

Az MSZP-frakció hangoztatta, hogy szívesen venné a lakáshitelek kamattörlesztéséhez adott szja-kedvezmény részleges fenntartását. Javaslatuk szerint az első lakást vásárlóknál látnák értelmét az évente akár 240 ezer forintot is jelentő könnyítéshez. Kalkulációnk alapján az MSZP kérésének teljesítése ötvenmilliárd forintjába kerülne a büdzsének.

Az MSZP ragaszkodik az útépítéshez

Nem könnyíti meg a költségvetésért felelős szakértők helyzetét az sem, hogy - legalábbis a múlt heti nyilatkozatok szerint - az MSZP frakciója ragaszkodik az autópálya-építésre és közútfejlesztésre előirányzott 180 milliárdos többlet jövő évi elköltéséhez. Korábban még voltak olyan vélemények, amelyek ennek az előirányzatnak a csökkentésében látták a kisebbik kormánypárt által követelt szja-tábla megvalósításának forrását.

Kérdéses az is: meddig megy el a gazdasági tárca javaslata, amely a társasági adó csökkentését tenné lehetővé a helyi iparűzési adó bizonyos mértékéig. Egyelőre ez a javaslat nincs benne a következő büdzsében. Amennyiben azonban sikerül elfogadtatni a koalíciós egyeztetéseken, az szélsőséges esetben akár 230 milliárd forinttal is megkurtíthatná a 2004-es büdzsét.

Ez természetesen akkor következhetne be, ha az iparűzési adó száz százaléka levonható lenne a társasági adóból, aminek egyelőre kicsi az esélye. Abban az esetben, ha a helyi iparűzési adó 20 százaléka lenne jövőre levonható, az mintegy 45 milliárd forintnyi társaságiadó-csökkenést eredményezne.

A PM szerint tény, hogy csúszik az 53. heti nyugdíj

A PM szerint öt százalékig nőne az idei költségvetés hiánya azzal, ha a tárca betartaná törvényi kötelezettségét a nyugdíjak időben történő átutalására vonatkozóan. A plusz heti nyugdíjígéret teljesítésének 2004-re halasztását a PM azért szeretné, mert csak ezzel a lépéssel tudja biztosítani a László Csaba pénzügyminiszter által a közelmúltban megjelölt 4,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány teljesítését.

A napokban kiadott elemzés ezért tényként kezeli az 53. heti nyugdíj kifizetésének jövőre halasztását. A táblázatok ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy az idei nyugdíjkasszában is benne van az 53. heti kifizetés fedezete: 28 milliárd forint. A lépés ugyanakkor a 2004-es egyenlegre is jótékonyan hatna, hiszen akkor csak egyheti pluszkifizetés terhelné a következő költségvetést.