Olivér
4 °C
8 °C

Spóroljon okosan adózva!

2006.07.13. 07:32
Még meg sem jelent a legújabb adótörvényeket tartalmazó Magyar Közlöny, ám a szakemberek már is több kiskaput találtak a jogszabályokban. Érdemes lesz például augusztus 31-ig felduzzasztani a házipénztárat, az evások pedig 10 százalékot spórolhatnak azzal, ha gyorsan számláznak.

Noha még ki sem hirdették a hétfőn elfogadott adótörvényeket, a szakértők máris találtak kiskapukat. Azt például már látni lehet, hogy érdemes augusztus 31-éig felduzzasztani a házipénztárat, amelyből kedvezményesen, 10 százalékos adó megfizetésével vehető majd fel az osztalék – mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvvizsgálók Országos Egyesületének alelnöke. Ez utóbbi műveletet csak azok tudják végrehajtani, akik megfelelő mértékű eredménytartalékkal rendelkeznek.

Pórul járnak a tisztességesek

Az amnesztia nem fair a tisztességes cégekkel szemben, akik eddig is kifizették a 25 vagy 35 százalékos osztalékadót – fogalmazta meg véleményét Négyesi Gáborné, a Bruttó-Profit Könyvelőiroda ügyvezetője, aki szerint sokan választják majd a felkínált jövedelemlegalizációt.

Azt egyelőre még a könyvelők sem tudják, hogyan kell majd pontosan kiszámítani a házipénztáradót. Az biztos, hogy számon kell majd tartani, mely napokon nem történt pénzmozgás, illetve mely napokon használták a pénztárat. Az utóbbi esetben meg kell állapítani a záróegyenleget, illetve a bevételek és a kiadások összegét.

Előrhozott számlázás, kisebb eva

A nyilvántartások vezetéséhez Vadász Iván szerint a számítógépes programok átalakítására is szükség lesz. Négyesiné viszont úgy véli: az újabb programok alkalmasak a feladat elvégzésére, csupán a korábbi, DOS alapú rendszereknél lehet szükség fejlesztésre.

Vadász az evázó cégeknek azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint hozzák előre a számlázást, így a nagyobb bevételek után még a 15 százalékos adót fizethetik.

Négyesi Gáborné azt tanácsolja, hogy az ügyvezetői poszton lévők mindenképpen a dupla járulékalap szerint fizessék a közterheket, különben biztosan eléri őket az ellenőrzés és a vagyonosodási vizsgálat. A munkavállalók esetében nyugodtan bejelenthetik az alacsonyabb járulékalapot is – tette hozzá.

Gond lesz az adószám-felfüggesztéssel

Vadász Iván szerint az adószám-felfüggesztés intézménye sok problémát felvet. Az üzleti partnerekről folyamatosan tájékozódni kell majd, mivel olyan cég számláját nem lehet befogadni, amelynek az adószámát „törölték”. Ellenkező esetben az áfalevonási jog nem gyakorolható, ráadásul az APEH is a vállalkozás után nézhet.

Az adótanácsadó azt javasolja, hogy a cégek részesítsék előnyben az átutalást, így több idő marad a partner ellenőrzésére. Érdemes igazolást is szerezni a tájékozódásról, hiszen csak ebben az esetben bizonyítható, hogy a számla befogadása előtt az adózó körültekintően járt el, így jogosult az áfa levonására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?