Frigyes
17 °C
25 °C

Ősszel nem tárgyalnak újabb adótörvényekről

2006.07.10. 14:34
Ősszel várhatóan már nem terjeszt a Parlament elé 2007-re vonatkozó új adócsomagot a kormány, a mostani adótörvények elfogadása esetén az egyensúlyjavítás érdekében várt bevételek elegendőek - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter. Londoni elemzők úgy látják, a deficit jelentősen, de a kormányprogramban szereplőnél jóval fokozatosabban fog csökkenni a következő két évben

Az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott adótörvények által 2008-ra a GDP-arányos államháztartási hiány 3-3,5 százalékra csökken, így Magyarország szabadon eldöntheti, mikor csatlakozik az euróövezethez - mondta Veres János pénzügyminiszter a hétfő délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón.

Bevételek és kiadások

Ősszel várhatóan már nem terjeszt a Parlament elé 2007-re vonatkozó új adócsomagot a kormány, a mostani adótörvények elfogadása esetén az egyensúlyjavítás érdekében várt bevételek elegendőek - mondta Veres János. Kérdésre válaszolva hozzátette: a kormány megfontolja, hogy ingatlanadót vezessen be, de az csak 2008-tól léphet majd hatályba.

Bizonytalan részletek
Továbbra is bizonytalanok a magyar kormány egyensúlyi csomagjának részletei, vélik londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint a deficit jelentősen, de a kormányprogramban szereplőnél jóval fokozatosabban fog csökkenni a következő két évben. A Deutsche Bank londoni befektetési irodája által kiadott európai körkép Magyarországgal foglalkozó fejezete szerint több okból is óvatosan kell kezelni a programban szereplő hiánycsökkentő menetrendet. Ezek között van az államadósság-piaci eladási hullám nyomán emelkedő hozamszint, a madárinfluenza megjelenése és az árvíz, amelyek a DB számítása szerint együtt a GDP-érték fél százalékával fogják emelni az idei deficitet. Emellett a kormánynak jövőre a MÁV adósságát is át kell vállalnia, ami a GDP 0,5-0,6 százalékával egyenlő. A Deutsche Bank által ennél is fontosabbnak nevezett ok az, hogy a cég szerint a csomag részletei továbbra is bizonytalanok.

A pénzügyminiszter elmondta: az egyensúly érdekében megvalósuló kiigazítási programból 2006-ban a kiadáscsökkentés 50 százalékos arányt képvisel, az adó és járulékbevételek növelése ugyancsak 50 százalékot, jövőre 40-60 százalék lesz ez az arány.

A kiadások idei 170 milliárd forintos mérsékléséről a kormány már döntött - jelezte Veres János, hozzátéve, hogy jövőre az eredeti pályához képest ez az összeg meghaladja az 500 milliárdot. "Az Új egyensúly program terhei a lakosságra és vállalkozásokra egyaránt hárulnak, de igyekeztünk a tehermegosztást az igazságosság és a szolidaritás jegyében megvalósítani" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

A hétfőn megszavazandó törvénymódosításokról Veres János elmondta: bevételnövelő tétel a házipénztár megadóztatása, a minimálbér kétszerese után fizetendő járulékfizetés, az elvárt adó intézményének érvényesítése. Ezek a törvénymódosítások és a fekete foglalkoztatás elleni fellépés további szigorítása azt szolgálják, hogy szélesebb bázis mellett a későbbiekben kisebb legyen az adóteher - fejtette ki a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy első lépésben a szélesebb adóbázis megteremtése a feladat.

Ha az egyensúly helyreáll

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2007 januárjától pontos képünk legyen arról a 400-500 ezer felnőtt, munkaképes magyar állampolgárról, akik után sem a munkáltatójuk, sem önmaguk nem fizetnek járulékot, miközben jövedelemmel rendelkeznek" - rögzítette Veres János.

"A szakszervezetekkel továbbra is tárgyalunk, ugyanakkor a szakszervezetek által képviseltek érdeke is az, hogy Magyarország megvalósítsa a konszolidációs programot és ennek révén javuljon tőkevonzó képessége" - felelte egy kérdésre, hozzátéve, hogy az ország akkor tudja igénybe venni az Európai Uniótól érkező 22 milliárd euró összegű fejlesztési forrást, ha az egyensúly helyreáll.