Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Ősszel nem tárgyalnak újabb adótörvényekről

2006.07.10. 14:34
Ősszel várhatóan már nem terjeszt a Parlament elé 2007-re vonatkozó új adócsomagot a kormány, a mostani adótörvények elfogadása esetén az egyensúlyjavítás érdekében várt bevételek elegendőek - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter. Londoni elemzők úgy látják, a deficit jelentősen, de a kormányprogramban szereplőnél jóval fokozatosabban fog csökkenni a következő két évben

Az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott adótörvények által 2008-ra a GDP-arányos államháztartási hiány 3-3,5 százalékra csökken, így Magyarország szabadon eldöntheti, mikor csatlakozik az euróövezethez - mondta Veres János pénzügyminiszter a hétfő délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón.

Bevételek és kiadások

Ősszel várhatóan már nem terjeszt a Parlament elé 2007-re vonatkozó új adócsomagot a kormány, a mostani adótörvények elfogadása esetén az egyensúlyjavítás érdekében várt bevételek elegendőek - mondta Veres János. Kérdésre válaszolva hozzátette: a kormány megfontolja, hogy ingatlanadót vezessen be, de az csak 2008-tól léphet majd hatályba.

Bizonytalan részletek
Továbbra is bizonytalanok a magyar kormány egyensúlyi csomagjának részletei, vélik londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint a deficit jelentősen, de a kormányprogramban szereplőnél jóval fokozatosabban fog csökkenni a következő két évben. A Deutsche Bank londoni befektetési irodája által kiadott európai körkép Magyarországgal foglalkozó fejezete szerint több okból is óvatosan kell kezelni a programban szereplő hiánycsökkentő menetrendet. Ezek között van az államadósság-piaci eladási hullám nyomán emelkedő hozamszint, a madárinfluenza megjelenése és az árvíz, amelyek a DB számítása szerint együtt a GDP-érték fél százalékával fogják emelni az idei deficitet. Emellett a kormánynak jövőre a MÁV adósságát is át kell vállalnia, ami a GDP 0,5-0,6 százalékával egyenlő. A Deutsche Bank által ennél is fontosabbnak nevezett ok az, hogy a cég szerint a csomag részletei továbbra is bizonytalanok.

A pénzügyminiszter elmondta: az egyensúly érdekében megvalósuló kiigazítási programból 2006-ban a kiadáscsökkentés 50 százalékos arányt képvisel, az adó és járulékbevételek növelése ugyancsak 50 százalékot, jövőre 40-60 százalék lesz ez az arány.

A kiadások idei 170 milliárd forintos mérsékléséről a kormány már döntött - jelezte Veres János, hozzátéve, hogy jövőre az eredeti pályához képest ez az összeg meghaladja az 500 milliárdot. "Az Új egyensúly program terhei a lakosságra és vállalkozásokra egyaránt hárulnak, de igyekeztünk a tehermegosztást az igazságosság és a szolidaritás jegyében megvalósítani" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

A hétfőn megszavazandó törvénymódosításokról Veres János elmondta: bevételnövelő tétel a házipénztár megadóztatása, a minimálbér kétszerese után fizetendő járulékfizetés, az elvárt adó intézményének érvényesítése. Ezek a törvénymódosítások és a fekete foglalkoztatás elleni fellépés további szigorítása azt szolgálják, hogy szélesebb bázis mellett a későbbiekben kisebb legyen az adóteher - fejtette ki a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy első lépésben a szélesebb adóbázis megteremtése a feladat.

Ha az egyensúly helyreáll

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2007 januárjától pontos képünk legyen arról a 400-500 ezer felnőtt, munkaképes magyar állampolgárról, akik után sem a munkáltatójuk, sem önmaguk nem fizetnek járulékot, miközben jövedelemmel rendelkeznek" - rögzítette Veres János.

"A szakszervezetekkel továbbra is tárgyalunk, ugyanakkor a szakszervezetek által képviseltek érdeke is az, hogy Magyarország megvalósítsa a konszolidációs programot és ennek révén javuljon tőkevonzó képessége" - felelte egy kérdésre, hozzátéve, hogy az ország akkor tudja igénybe venni az Európai Uniótól érkező 22 milliárd euró összegű fejlesztési forrást, ha az egyensúly helyreáll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!