Emília
18 °C
26 °C

Kóka szerződni akar a gazdasággal

2006.07.07. 11:07
Havi rendszerességgel tematikus konzultációt tart majd a gazdasági irányítás és az üzleti szféra - mondta Kóka János gazdasági miniszter a gazdasági élet szereplőivel folytatott találkozó után. Hozzátette: korábban hibát követett el a kormányzat, hogy nem konzultáltak eleget és elégszer a gazdaság szereplőivel.

Kóka János szerint a gazdasági szereplők egyetértenek az állami költségek csökkentésének és a bevételek növelésének a szükségességével, de szeretnék látni, hogy ez az áldozat a részükről a fejlesztések oldalán hogyan térül meg. A miniszter közölte: céljuk, hogy kialakuljon egy együttműködés, adott esetben egy gazdasági szerződés az üzleti szféra és a gazdaságpolitika irányítói között. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a gazdaság szereplőinek bevonásával 12 pontos gazdaságpolitikai nyilatkozatot fogalmazott meg, amely alapján 2005 decemberében országgyűlési határozat is született. A dokumentum meghatározza az elkövetkező 10 év legfontosabb gazdaságpolitikai teendőit.

Fenntartások, aggodalmak

A gazdasági élet szereplői arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyensúly létrehozását és megtartását szolgáló programok több elemeiben összemosódnak - mondta a miniszter hangsúlyozva, hogy az Új egyensúly program felelős az egyensúly helyreállításáért és a strukturális reformoktól várják a létrejött egyensúly fennmaradását.

Kóka János elmondta, hogy a találkozó során prezentációjában bemutatta a Világbanknak az üzleti környezet minőségét elemző tanulmányát, amelyben Magyarország az 52. helyen szerepel. Hozzátette: számos ponton, így a vállalkozások működéséhez szükséges engedélyezési eljárásnál komoly kritikát kapott Magyarország. Hozzátette: az üzleti szféra szereplői arra kérték, mielőbb tegyenek lépéseket a működésüket akadályozó, "felesleges" bürokrácia megszüntetése érdekében. A miniszter hangsúlyozta: a kormánynak jobban kell teljesíteni a szabályozás és a szolgáltatás területén.

Kérdésre válaszolva Kóka elmondta, a találkozó résztvevői számos fenntartást, aggodalmat fogalmaztak meg az Új egyensúly programmal kapcsolatban, és számos ajánlást is tettek. De mint mondta, a találkozónak nem volt célja a programmal kapcsolatos állásfoglalás kialakítása. Szavai szerint a minisztert abban erősítette meg ez a konzultáció, hogy nem szabad elveszíteni a lendületet és véghez kell vinni a reformokat, mert csak így lehet hosszú távon jobb pozíciót elérni, a versenyképességet növelni.

A találkozón kormányoldalról a gazdasági tárca vezetője mellett többek közt részt vett Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, valamint Draskovics Tibor, az államreform-bizottság irányítója.

Kiáltvány és 12 pont

Az országgyűlési választások második fordulóját követően 16 gazdasági érdekképviselet több napilapban megjelentetett fizetett hirdetésben szólította fel együttműködésre az új kormányt, a politikai pártokat Magyarország felemelkedéséért. A Kiáltvány! Megállapodást a jövőnkért! címet viselő hirdetésben az aláírók négy kulcskérdésben jelezték együttműködési szándékukat: a felelős és fenntartható gazdaságpolitika, az államháztartási reform, a szolgáltató egészségügy és a versenyképességet növelő adóreform ügyében.

Kóka János 2005 nyarán a gazdaság szereplőinek bevonásával egy 12 pontos gazdaságpolitikai nyilatkozatot fogalmazott meg, amely alapján 2005 decemberében országgyűlési határozat is született. A dokumentum meghatározza az elkövetkező 10 év legfontosabb gazdaságpolitikai teendőit. A választások előtt a miniszter Nemzeti Gazdaságpolitikai Kerekasztal összehívását javasolta.