Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kóka szerződni akar a gazdasággal

2006.07.07. 11:07
Havi rendszerességgel tematikus konzultációt tart majd a gazdasági irányítás és az üzleti szféra - mondta Kóka János gazdasági miniszter a gazdasági élet szereplőivel folytatott találkozó után. Hozzátette: korábban hibát követett el a kormányzat, hogy nem konzultáltak eleget és elégszer a gazdaság szereplőivel.

Kóka János szerint a gazdasági szereplők egyetértenek az állami költségek csökkentésének és a bevételek növelésének a szükségességével, de szeretnék látni, hogy ez az áldozat a részükről a fejlesztések oldalán hogyan térül meg. A miniszter közölte: céljuk, hogy kialakuljon egy együttműködés, adott esetben egy gazdasági szerződés az üzleti szféra és a gazdaságpolitika irányítói között. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a gazdaság szereplőinek bevonásával 12 pontos gazdaságpolitikai nyilatkozatot fogalmazott meg, amely alapján 2005 decemberében országgyűlési határozat is született. A dokumentum meghatározza az elkövetkező 10 év legfontosabb gazdaságpolitikai teendőit.

Fenntartások, aggodalmak

A gazdasági élet szereplői arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyensúly létrehozását és megtartását szolgáló programok több elemeiben összemosódnak - mondta a miniszter hangsúlyozva, hogy az Új egyensúly program felelős az egyensúly helyreállításáért és a strukturális reformoktól várják a létrejött egyensúly fennmaradását.

Kóka János elmondta, hogy a találkozó során prezentációjában bemutatta a Világbanknak az üzleti környezet minőségét elemző tanulmányát, amelyben Magyarország az 52. helyen szerepel. Hozzátette: számos ponton, így a vállalkozások működéséhez szükséges engedélyezési eljárásnál komoly kritikát kapott Magyarország. Hozzátette: az üzleti szféra szereplői arra kérték, mielőbb tegyenek lépéseket a működésüket akadályozó, "felesleges" bürokrácia megszüntetése érdekében. A miniszter hangsúlyozta: a kormánynak jobban kell teljesíteni a szabályozás és a szolgáltatás területén.

Kérdésre válaszolva Kóka elmondta, a találkozó résztvevői számos fenntartást, aggodalmat fogalmaztak meg az Új egyensúly programmal kapcsolatban, és számos ajánlást is tettek. De mint mondta, a találkozónak nem volt célja a programmal kapcsolatos állásfoglalás kialakítása. Szavai szerint a minisztert abban erősítette meg ez a konzultáció, hogy nem szabad elveszíteni a lendületet és véghez kell vinni a reformokat, mert csak így lehet hosszú távon jobb pozíciót elérni, a versenyképességet növelni.

A találkozón kormányoldalról a gazdasági tárca vezetője mellett többek közt részt vett Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, valamint Draskovics Tibor, az államreform-bizottság irányítója.

Kiáltvány és 12 pont

Az országgyűlési választások második fordulóját követően 16 gazdasági érdekképviselet több napilapban megjelentetett fizetett hirdetésben szólította fel együttműködésre az új kormányt, a politikai pártokat Magyarország felemelkedéséért. A Kiáltvány! Megállapodást a jövőnkért! címet viselő hirdetésben az aláírók négy kulcskérdésben jelezték együttműködési szándékukat: a felelős és fenntartható gazdaságpolitika, az államháztartási reform, a szolgáltató egészségügy és a versenyképességet növelő adóreform ügyében.

Kóka János 2005 nyarán a gazdaság szereplőinek bevonásával egy 12 pontos gazdaságpolitikai nyilatkozatot fogalmazott meg, amely alapján 2005 decemberében országgyűlési határozat is született. A dokumentum meghatározza az elkövetkező 10 év legfontosabb gazdaságpolitikai teendőit. A választások előtt a miniszter Nemzeti Gazdaságpolitikai Kerekasztal összehívását javasolta.