Gusztáv
-4 °C
1 °C

Teljes adóbiztonság, milliókért

2006.03.30. 08:18
A Pénzügyminisztérium a feltételes adómegállapításért akár hét- vagy tízmillió forintot is elkérhet ugyan, az APEH-et is kötő kalkuláció mégis jócskán megéri a teljes kockázatminimalizálásra törekvő cégeknek.

Az adókockázatok százszázalékos kizárásának egyetlen módja van Magyarországon, mégpedig ha a gazdálkodó feltételes adómegállapítást kér a Pénzügyminisztériumtól (PM). A konkrét adózási kérdésekre, körülményekre, jogügyletre, illetve szerződésre vonatkozó adómegállapítás az egyetlen olyan eszköz, amely kötelező hatályú az adóhatóságra nézve is. Ekkor, ha az adózó a PM megállapításának és a kérelemben közölt körülmények megfelelően jár el, az APEH egy esetleges revízióban nem vitathatja az elszámolás helyességét.

Állítólag megéri

A gyakorlat alapján az egyébként borsos árú állami szolgáltatás megéri, vagyis valóban teljes biztonságot ad az adóterheiket minimális kockázat mellett tervező cégeknek - mondta lapunknak Veszprémi István, a Deloitte adó-tanácsadási üzletágának igazgatója. A szakértő szerint főként olyan esetekben élnek a cégek e lehetőséggel, ha nagy értéket képviselő vagy sokszor ismétlődő, esetleg olyan ügyletet kívánnak végrehajtani, amely túlzottan összetett ahhoz, hogy a jogszabályok egyértelműen rendelkezzenek róla. Így egy-egy befektetési tranzakció adóvonzata pontosan kalkulálhatóvá válik.

Még egy esetleges jogszabályváltozás esetén - amely elvileg megszüntetheti az APEH elfogadási kötelezettségét -, is igen hasznos a feltételes megállapítás, mivel annak megvizsgálása után az adózó mozgásterét meg képes határozni. Az adókockázat kizárásának ára a legtöbb esetben milliós nagyságrendű: az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) a kérdéses ügylet értékének 1 százalékát írja elő a PM-nek befizetendő díjként, az összeg azonban nem lehet kevesebb mint 300 ezer forint, a felső határ pedig 7 millió forint. Egy szerződéstípus, illetve szerződéscsomag-típus esetén már tízmillióba kerül a feltételes megállapítás. A kizárólag jövőbeli ügyletre végzett megállapítást a kérelem benyújtásától számítva legfeljebb 60 napon belül kézhez kapják az ügyfelek, a határidő egy esetleges hiánypótlási felszólítás révén hosszabbítható meg.

Százmillió

A Napi Gazdaság értesülése szerint évente néhány száz esetben fordulnak a szaktárcához ilyen, ügyvédi vagy tanácsadói ellenjegyzéshez kötött kérelemmel. Veszprémi szerint az esetek többségében legalább százmilliós ügyletekről van szó. Értelemszerűen csak nagy értékű ügyleteknél éri meg ekkora összeget befizetni, így lapunk számításai szerint a PM évente százmilliós nagyságrendű bevételhez juthat e tevékenységből. (A pénzügyi tárcánál lapunk kérdéseire határozottan nem kívántak választ adni.)

Van néhány tipikus terület, ahol jól jön a PM számítása, ilyenek például a külföldi tranzakciók, az adótervezési problémák területe. Adónemek szerint azonban nem igazán lehet kiemelni problematikusabb jogszabályokat, egyaránt előfordulnak kérelmek az szja-val, a tb-vel, az áfával vagy a társasági adóval kapcsolatban. Ott például, ahol kedvezményes adózású juttatási rendszert kívánnak alkalmazni, sok esetben kikérik előzetesen a PM megállapítását, nehogy később az adóhatóság másképp ítélje meg az ügyleteket. Számszerűleg nem kiugró ugyan, de értékben mindenképpen jelentős tételt képviselnek a kapcsolt vállalkozások közti tranzakciók.

Mindkét országban

A transzferárakon elszámolt ügyletek tervezhető adóvonzatát 2007. január 1-től a feltételes adómegállapítás egy továbbfejlesztett változata szerint kérhetik ki a magyarországi leánycégek - tudtuk meg Gémesi Pétertől, a Deloitte menedzserétől. A kapcsolt ügyletekre vonatkozó megállapítás annyival nyújt majd nagyobb biztonságot, hogy az abban szereplő transzferárakat az anyacég illetékessége szerinti adóhatósággal leegyezteti a szaktárca, így a hivatalos kalkuláció mindkét országban alkalmazható lesz.