Valér
4 °C
8 °C

Egy hónapig jó lesz adózni

2008.12.22. 07:20
Az újratervezett adótörvények leginkább februártól léptetnek életbe jelentősebb változásokat, hiszen az országgyűlés igen későn, csak decemberben fogadta el a jogszabály-módosítást. Januártól csak kellemes változások lesznek, talán a legfontosabb az öröklési illeték részbeni eltörlése, ami már most is hatályban van.

Emellett előnyös lesz az egyszerűsített bevallás bevezetése, ami azt jelenti, hogy az adóhatóság készíti el az adóbevallást, ám azt a korábbi rendszerhez képest sokkal egyszerűbben lehet majd kérni. Már januártól egységes lesz az adókedvezmények rendszere, vagyis annak mértéke harminc százalék lesz, és meghatározott sorrendben lehet azokat igénybe venni. A természetbeni juttatások esetében bevezetett 400 ezer forintos korlát is megszűnik januártól.

Kevesebb osztalékadó

Az osztalékadó 35 százalékos kulcsa is januártól radírozódik ki a rendszerből, annak egységesen 25 százalékos lesz a kulcsa. Igaz, azt meg kell jegyezni, hogy a 35 százalékot eddig csak az fizette meg, aki nem tudta másképp kivenni a pénzét.

A betéti és közkereseti társaságok számára lehetővé válik egy egyszerűsített beszámoló elkészítése, amiben a legalapvetőbb céges adatokat kell csak szerepeltetni. Eredetileg a kft.-knek is megnyitotta volna a lehetőséget a kormány, ám a azok beszámolókészítésére több uniós szabályozás is vonatkozik, amelyek adott esetben megkövetelnek bonyolultabb műveleteket is.

Enyhül a nyomás

A devizás könyvelés szabályai is enyhülnek, jövőre már elegendő lesz a teljes forgalom felét más devizában produkálni ahhoz, hogy forint helyett euróban vezethesse könyvelését egy vállalkozás. A február 15-i adóbevallási határidő jövőre 25-ére tolódik, vagyis az egyéni vállalkozók például tíz nappal később is ráérnek bevallást benyújtani.

Ennek nem az az oka, hogy nagyon kellene az a tíz nap plusz, hanem az, hogy 12-én és 20-án is egy sor adófizetési és adatszolgáltatási feladatot kell elvégezniük a cégeknek, így a nagy rohanás legalább egy kicsit enyhülhet. Jó hír a szerencsejátékok szerelmeseinek, hogy jövőre a játék népszerűsítése érdekében adómentes lesz a bingójáték nyereménye.

És amikor bekeményítenek

Februártól viszont jön majd a feketeleves. Az adóbírság mértéke például minden esetben, amikor az a bevételeltitkolásra irányul, 50 százalékról 75 százalékra emelkedik. Fixálva lesz a házipénztárban lévő készpénz mennyisége, a készpénzkifizetések korlátja 250 ezer forint lesz, 900 ezer forint feletti kifizetés esetén pedig mindig számlát kell adni még a magánszemélyeknek is.

Az evásoknak, őstermelőknek és átalányadózóknak egyaránt meg kell őrizniük a befogadott számláikat, akkor is, ha azt nem tudják elszámolni. Februártól emellett a képviselőknek meg kell fizetniük költségtérítéseik után a saját maguk számára kitalált 15 százalékos jövedelemadót is.