Megvannak az új áfakulcsok

2006.06.27. 10:03
Eldőlni látszik, hogy az eredeti kormányzati tervekkel szemben nem csupán a 15 százalékos áfakulcsot emelik, hanem a normál 20-ast is. Az új mértékek: 17 és 23 százalék.

A kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfa-kulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen - közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén. Hozzátette: a korábbi egyeztetéseken elhangzott munkáltatói és szakszervezeti javaslatra kerestek olyan megoldást, hogy ne a 15 százalékos kulcsot kelljen 20 százalékra emelni. Ezt a feltételt teljesítené a 17 és 23 százalékos áfa-kulcs.

Ez a megoldás ugyanakkor kevesebb terhet jelentene az alacsony jövedelműek által leginkább vásárolt és igénybevett szolgáltatások alacsonyabb ára miatt, illetve a kereskedelmi forgalom sem csökkenne olyan mértékben, mint a 15-ről 20 százalékra emelésnél.

A kormány első körben a közbülső kulcsot emelte volna a normál mellé, vagyis lényegében egységesen húsz százalékra nőtt volna az általános forgalmi adó. Ezt éppen az OÉT-en érte határozott kritika, amelynek nem kormányzati szereplői a két kulcs két-két százalékponttal történő növelését szorgalmazták. A kormány a javaslathoz képest a normál kulcs esetében egy százalékpontot hozzátett. A vita még nem zárult le.  • Hírek
  • Támogatások