Most már végleges: 20 százalék lesz az áfa

2006.06.28. 15:25
Szerdai ülésén a kormány döntött arról, hogy kitart eredeti javaslata mellett, azaz marad a szeptembertől életbe lépő 20 százalékos áfakulcs - a szakszervezetek által preferált, mindkét kulcsot érintő kisebb mértékű emelés helyett.

Az SZDSZ nem támogatta azt a munkavállalói oldalról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megfogalmazott javaslatot, amely szerint a tervezett egységes, 20 százalékos áfa helyett mindkét általános kulcsot emeljék, és a kétkulcsos rendszert meghagyva szeptembertől 17, illetve 23 százalékos legyen a forgalmi adó. Ezért a koalíciós egyeztetés után a kormány nem módosít a korábbi javaslatán, és marad a már a parlamentnek benyújtott törvénytervezetben is szereplő 20 százalékos áfakulcsra vonatkozó javaslat, amely szeptember 1-jével lép életbe - mondta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Gál J. Zoltán. Az államtitkár tájékoztatása szerint a szabad demokraták az általuk preferált egységes adókulcs elvéből fakadóan ellenezték a módosítást.

Katonát megfeddték

Amit egyébként lényegében tényként, kormánydöntésként jelentett be az OÉT tegnapi ülésén Katona Tamás államtitkár, a Pénzügyminisztérium második embere. A politikus figyelmeztetést kapott pontatlan nyilatkozatáért a miniszterelnöktől - mondta Gál J. Zoltán, de hozzátette azt is: az államtitkár szavai csak félreérthetőek voltak, de nem egyértelműen vonatkoztak a szó szerinti levonatok szerint arra sem, hogy a kormány már a javaslat elfogadásáról döntött volna. Ezt a kormány nem is tehette meg, hiszen mai ülésének napirendjén szerepelt a kérdés - tette hozzá az államtitkár, jelezve, hogy Katona Tamás mandátuma csak a javaslatok be- , és nem elfogadására vonatkozott az érdekegyeztetésen.

Marad a járulékemelés

Az OÉT-en kedden elhangzott az is, hogy mivel a 15-ről 17-re, illetve a 20-ról 23 százalékra növelt forgalmi adóból több bevétele lenne a büdzsének, mint a 15 százalékos kulcs 20-ra emeléséből, a többlet kiválthatja a január elsejével életbe lépő félszázalékos munkavállalóijárulék-emelést. Az eredeti áfaemelési terv megtartásával ez a lehetőség is elesik, azaz szeptembertől 1,5, januártól további fél százalékkal emelkedik a járulék az eredeti kormányjavaslatnak megfelelően.

A szegényeknek kedvezett volna

Mindkét kulcs emelése révén a szegényebb rétegek jobban járnának - emelte ki az Indexnek még keddenPalócz Éva. A Kopint Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese elmondta, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők fogyasztásában magasabb arányt képviselnek azok az alapvető napi cikkek - zömmel élelmiszerek -, amelyek az alacsonyabb kulcsba tartoznak. Azaz ha ez a kulcs kevésbé emelkedik, az ő fogyasztói kosaruk kevésbé drágul.  • Hírek
  • Személyi kölcsön