Még az idén kétkulcsos lehet az áfa

2005.01.21. 12:48
A kormány kétkulcsossá tenné az áfát, csökkentve a felső kulcsot, és összevonva a középsőt és az alsót, jelentette be a pénzügyminiszter. A kormány a versenyképesség javítása érdekében új adórendszert dolgozna ki.
Öt százalékkal csökkentené a felső áfakulcsot, a középső 15 százalékost és az alsó 5 százalékosat pedig egységesítené a kormány az új adórendszer részeként, jelentette be a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter. Draskovics Tibor szerint az új rendszer célja, hogy többen kevesebb adót fizessenek.

A kormány a következő hónapokra olyan új adózási rendszert dolgozna ki, amely a követlező három-öt évre szólna. A tervek szerint nem változna a gyógyszerek áfája, napirenden van az iparűzési adó átalakítása is. A tervek szerint ezt egy új, valószínűleg a társasági adóval kombinált adónem váltaná.

Valószínűleg először az áfa-rendszert alakítaná át, ezek után nyúlnának az személyi jövedelemadóhoz, az iparűzési adóátalakítására pedig csak eztuán kerülne sor.

Akár év közben

A hét elején Gyurcsány Ferenc jelentette be, hogy még az idén sor kerülhet az áfa és a személyi jövedelemadó csökkentésére. A miniszterelnök meg kívánja vizsgáltatni, hogy milyen hatásokkal járna a magyar gazdaságra és a költségvetésre egy esetleges radikális adóreform. Mindezt a versenyképesség növelése érdekében lépné meg a kormány, mely nem zárkózik el attól, hogy akár év közben is megváltoztassák az adórendszert.

Az adórendszer megreformálása érdekében már megkezdődtek az egyeztetések a Pénzügyminisztérium és a gazdasági élet meghatározó szereplői között. Draskovics Tibor csütörtökön találkozott Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint Demján Sándorral, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökével. Hétfőn Széles Gáborral, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökével tárgyalt.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a tárca arra törekszik, hogy vállalkozóbarátabbá tegye a szabályozási környezetet, felszámolja a túlszabályozottságot. Azt tervezi, hogy ilyen jellegű törvénymódosító javaslatokat terjeszt - a megbeszélések után - hamarosan a kormány elé.  • Hírek
  • Hírek